Una dintre principalele întrebări care ar putea să apară după evaluarea aspectului și caracteristicilor presupusei Radeon R9 295X2 este legată de lungimea PCB-ului. Plasarea pe un singur circuit imprimat a două procesoare grafice performante, fără a le priva de orice cantitate decentă de memorie sau de un sistem de alimentare puternic, este un demers dificil. La prima vedere, placa video Radeon R9 295X2 este destul de lungă, iar în unele sisteme este posibil, pur și simplu, ca aceasta să nu încapă.
Din fericire, anunțul soluției Radeon R9 295X2 este în pregătire, așa că nu voi renunța la această temă-cheie. Prezentarea acestei extraordinare inovații grafice este planificată pentru marțea viitoare, pe 8 aprilie, iar fluxul de informații noi cu privire la produsul în discuție devine din ce în ce mai saturat și oficial. Cel puțin, resursa la care facem apel deseori, site-ul VideoCardz, a reușit să obțină diapozitivele pregătite pentru anunțul lui Radeon R9 295X2. Înainte de orice, ne putem face o idee cu privire la dimensiunile fizice ale plăcii video în sine și ale sistemului de răcire însoțitor.
Pe lungime, placa video are nevoie de cel puțin 305mm. Pe de altă parte, grosimea (înălțimea) plăcii video nu va invada spațiul dedicat celui de-al treilea slot de expansiune, așa cum se întâmplă cu Nvidia GeForce GTX Titan Z, dacă este să ne luăm după primele imagini cu produsul concurent. Radiatorul plăcii video este conectat la pompa sistemului de răcire cu lichid prin două furtunuri cu lungimea de 380 mm. Radiatorul waterblock-ului este echipat cu un ventilator de 120 mm, iar dimensiunile sale sunt de 120 mm pe lățime și 152,5 mm pe lungime. Cu ventilatorul atașat, grosimea radiatorului este de 64 mm, iar fără fan este de numai 38 mm. Firește că pe heat sink poate fi montat și un al doilea ventilator, însă doar din inițiativa utilizatorului, nu a producătorului.
Ca de obicei în astfel de cazuri, pompa este încorporată în waterblock. La realizarea sistemului de răcire a pus umărul compania Asetek, cel mai mare producător de asemenea soluții. Consumatorul va primi sistemul de răcire asamblat și încărcat cu lichidul necesar, așa că nu va fi nevoie de întreținere. Pe partea din spate a cardului video există o placă de protecție (backplate), în timp ce logo-ul de pe ventilatorul frontal și logo-ul lateral sunt iluminate în roșu.
Există și un slide care prezintă caracteristicile plăcii video AMD Radeon R9 295X2. Așadar, se pare că avem la dispoziție 5632 procesoare de strem, 352 unități de texturare, 128 unități ROP și 512 unități Z/Stencil. Fiecare dintre cele două procesoare grafice (Hawaii XT) își adjudecă câte 4GB de memorie de tip GDDR5, cu care comunică prin câte o magistrală pe 512 biți. Sistemul de alimentare este construit după formula 5+1 faze per GPU, iar conectorii de alimentare suplimentară sunt în număr de doi și au câte opt pini. Ideea este că această caracteristică ne permite să determinăm un nivel al consumului situat la 375 de wați, însă în slide apare clar un TDP de 500 de wați.
Au fost publicate și primele date în legătură cu viteza puternicei soluții Radeon R9 295X2. În diapozitivul producție proprie, AMD arată că Radeon R9 295X2 reușește în 3DMark FireStrike în jur de 16000 de puncte, cu aproximativ 60% mai mult decât versiunea standard Radeon R9 290X. WCCFTech, un alt site rebel, sugerează că în BioShock Infinite, la o rezoluție de 3840 x 2160 pixeli, placa video Radeon R9 295X2 reușește 57 de cadre pe secundă. Cu 55 fps, o combinație de două GeForce GTX 780 Ti este puțin mai lentă, în timp ce două plăci Radeon R9 290X se limitează la 50 de cadre pe secundă. În fine, să mai reținem că de colaborarea celor două procesoare grafice încorporate de Radeon R9 295X se ocupă un bridge PLX.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu