22 martie 2015

duminică, martie 22, 2015
De aproximativ trei ani, dețin și utilizez un laptop Lenovo G570 (machine type 20079, 4334). În acest interval de timp, i-am adus două îmbunătățiri (care au contribuit semnificativ la ameliorarea performanțelor generale): am adăugat 2 GB de memorie RAM și am înlocuit hard disk-ul cu un SSD. 

În urmă cu o săptămână, întrucât întâmpinam probleme cu conexiunea wireless pe un televizor Samsung, am decis să fac unele modificări în setările WiFi ale router-ului. Este cazul să menționez că sunt abonat UPC, iar pe partea de Internet am optat pentru pachetul Fiber Power 200 (download până la 200 Mbps/upload până la 6 Mbps), însoțit de un router dual band Ubee EVW3226. Din păcate, router-ul UPC nu funcționează simultan în benzile publice de 2,4GHz și 5GHz. Prin urmare, prima modificare majoră pe care am putut să o fac a fost aceea de a trece pe banda de 5GHz, cu posibilitatea de operare în modurile (standardele) 802.11a și 802.11n. Noile setări s-au dovedit benefice pentru aproape toate dispozitivele electronice din casă, conexiunea WiFi devenind stabilă și eficientă. Singurul aparat care a refuzat să se conecteze la rețeaua wireless astfel configurată a fost tocmai laptopul Lenovo G570, adaptorul Atheros AR5B95/AR9285 802.11 b/g/n Half Mini PCIe de la bord înțelegându-se numai cu rețelele WiFi în banda de 2,4GHz.  

Urmarea firească a fost aceea de a purcede la căutarea unei plăci de rețea wireless half mini PCIe (dimensiuni fizice: 26.80 mm x 30 mm x 2.4 mm) care să mă ajute la surmontarea problemei. Cea mai potrivită alegere este fără dubiu placa Intel AC 7260 HMWWB.R (dual band, 2x2 WiFi + Bluetooth 4.0, 802.11 ac/abgn, 300 + 867 Mbps, form factor HMC), o investiție care mi-ar fi asigurat atât conectivitate bluetooth (Lenovo nu propune pe modelul G570 această caracteristică), cât și compatibilitate cu eventualele îmbunătățiri viitoare (trecerea la o conexiune mai rapidă și la un router capabil să funcționeze simultan în benzile de 2,4 și 5GHz). Placa am găsit-o pe eMAG, la ”resigilate”, la un preț care se încadra perfect în bugetul alocat (100 lei). Produsul a sosit la o zi după ce l-am comandat și am trecut la instalare, proces care a durat mai puțin de 10 minute. Surpriza a venit în momentul în care am pornit laptopul și m-am trezit în fața următorului mesaj: 

Mesaj de eroare ”whitelist”

După o căutare atentă pe site-ul producătorului, am aflat că notebookul din dotare acceptă numai câteva modele de plăci WLAN, niciunul capabil să funcționeze în banda de 5GHz. Pe scurt, Lenovo restricționează prin codurile încorporate în BIOS instalarea altor modele de adaptoare WiFi, exceptând variantele pe care producătorul chinez le consideră compatibile(!). Această bizară și greu de justificat politică a așa-numitei ”liste albe” pare-se că a fost adoptată și de HP, Dell, Compaq sau Toshiba. Din fericire, cel puțin în cazul meu, BIOS-ul poate fi rescris, astfel încât să elimine restricțiile de acest fel. Bios Mods este o excelentă resursă, care pune la dispoziția utilizatorilor module de BIOS gata modificate. Acolo am găsit ultimul bios pentru Lenovo G570 (40CN33WW), versiune din care au fost înlăturate restricțiile impuse de producător.  

După ce am demontat cardul WLAN Intel, am repornit laptopul și am rescris fără probleme BIOS-ul original cu cel modificat luat de pe Bios Mods. A urmat remontarea rapidă a plăcii de rețea nou-achiziționată și repornirea sistemului. De această dată, după aproape un minut de așteptare, laptopul a pornit fără mesaje de avertizare. Noua componentă (placa de rețea Intel AC 7260) a fost identificată de sistemul de operare, driverele corespunzătoare putând fi instalate fie manual de aici, fie cu ajutorul utilitarului Intel Driver Update

În urma restartului solicitat după finalizarea instalării driverelor, am observat alte două probleme:
  1. lag în interfața Aero din Windows (întârzieri notabile la deschiderea/închiderea sau mărirea/micșorarea ferestrelor, tranziții lente între ferestre, etc.);
  2. întârzieri notabile la navigarea prin setările din BIOS și la inițierea/oprirea sistemului de operare (45 - 50 secunde, față de 12 -13 secunde înainte de instalarea noii plăci WLAN).
Pentru prima problemă, am găsit următoarea rezolvare (sursa este aici):
  • am deschis și am rulat ca administrator fereastra liniei de comandă (Command Prompt): Start -> Accessories -> (click dreapta și Run as administrator) Command Prompt;
  • în fereastra deschisă am tastat comanda bcdedit /set useplatformclock true și am apăsat tasta enter;
  • în final, am tastat exit și am restartat laptopul.
După această manevră încununată de succes, am rămas cu problema încărcării lente a sistemului de operare (lagul din BIOS nu mă deranja foarte tare, întrucât nu intru mereu în setările acestuia). Din constatările mele, bootarea extrem de lentă a sistemului de operare era cauzată de oprirea conexiunii bluetooth  (reamintiți-vă că modelul meu de laptop, Lenovo G570, nu dispune implicit de conectivitate bluetooth). Ei bine, acest neajuns l-am rezolvat printr-o mică intervenție hardware: acoperirea pinului 51 de pe placa de rețea Intel. Practic, uzând de o bucățică de bandă adezivă (scoci, pe românește) am acoperit pinul responsabil de pornirea/oprirea fizică a conexiunii bluetooth (în imaginea de mai jos, pinul 51 este marcat cu albastru, fiind primul din dreapta).
Intel Dual Band Wireless - AC 7260
Intervenția aceasta a dus la eliminarea întârzierilor, sistemul de operare încărcându-se în circa 13 secunde (firește, grație SSD-ului). De asemenea, navigarea prin meniurile bios-ului se realizează la fel de rapid ca și în cazul bios-ului original. Soluția cu acoperirea pinului 51 mi-a fost inspirată de această postare. Aparent, aceeași sursă lasă să se înțeleagă faptul că prin acoperirea pinului 20 poate fi ocolită ”lista albă” adoptată de către unii producători de laptopuri în cazul adaptoarelor wireless, fără a mai fi nevoie de instalarea unui bios modificat. În ceea ce mă privește, nu a fost nevoie să intervin și asupra pinului 20, deoarece am putut găsi un bios modificat (fără ”whitelist”).

PCIe mini WiFi card pin diagram

În fine, cu noua placă WLAN Intel AC 7260 vitezele de conectare la Internet se situează între 150 și 170 Mbps (în funcție de semnal și de distanța față de router), simțitor mai mari în comparație cu cei 50-70 Mbps cât reușeam cu vechiul adaptor Atheros. În plus, laptopul beneficiază acum și de conectivitate Bluetooth. Așadar, un upgrade care merită făcut, dar care nu exclude efectuarea unei documentări temeinice înainte de achiziție. Asta pentru a salva timp, nervi și bani.   

Următor
Acesta este ultimul articol publicat.
Postare mai veche

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu