12 mai 2014

luni, mai 12, 2014
Intel a profitat de acest weekend pentru a pregăti formalizarea noilor chipset-uri H97 și Z97. Procesoarele asociate acestor noi chipset-uri au fost anunțate încă din aprilie, însă în vânzare au intrat numai versiunile OEM. Chipset-urile din seria 9 nu aduc mult-așteptatul suport nativ pentru interfața SATA Express, însă ele se vor descurca atât cu procesoarele Devil's Canyon, cât și cu viitoarele Intel Core din generația a cincea (Broadwell, 14nm).

Intel a lansat noile chipset-uri Z97 și H97

Precum v-am informat, procesoarele Devil's Canyon, așteptate la începutul lunii iunie, sunt procesoare Haswell (deci, tot a patra generație Intel Core) revizuite și îmbunătățite, astfel încât să ofere capabilități mai bune de overclocking. Aceste procesoare par a avea neapărată nevoie de plăci de bază cu chipset Intel Z97 (conform Intel). În legătură cu SATA Express, chiar dacă chipset-urile H97/Z97 nu suportă nativ acest standard, există producători care, grație unor controlere suplimentare, reușesc să ofere plăci de bază cu această interfață. Oricum, popularizarea pe scară largă a porturilor SATA Express nu va avea loc mai devreme de de al doilea trimestru din 2015, atunci când vor fi disponibile și drive-urile corespunzătoare.

Intel a lansat noile chipset-uri Z97 și H97

Totuși, Intel aduce pe chipset-urile din seria 9 câteva caracteristici noi orientate către stocare. Astfel, majoritatea plăcilor de bază cu chipset Z97 oferă un slot M.2, o evoluție a formatului mSATA, destinat în principal SSD-urilor. De asemenea, suita software Rapid Storage Technology a ajuns la versiunea 13.0, și acum suportă unități cu interfață PCI-Express. În plus, pe segmentul produselor dedicate companiilor, producătorii de plăci de bază pot promova tehnologia ”Intel Device Protection with Boot Guard”, proiectată pentru a proteja blocul de boot (necesar inițializării sistemului de operare) de atacul virușilor.

În final, voi reveni puțin la noutățile de pe frontul procesoarelor. Trebuie să precizez că pentru procesoarele Devil's Canyon sunt recomandate plăcile de bază cu chipset Z97. În cele mai multe cazuri, aceste procesoare vor fi compatibile și cu plăcile de bază cu Intel Z87, dar vor exista și platforme cu chipset-uri din seria 8 care nu vor reuși să se descurce cu procesoarele Haswell-K (Devil's Canyon). Cel puțin, acesta este punctul de vedere al companiei din Santa Clara. De asemenea, dacă este să ținem seama de cele susținute de Intel, plăcile de bază cu chipset-uri din seria 8 nu vor oferi compatibilitate cu procesoarele Broadwell (a cincea generație Intel Core). Oricum, odată cu apariția primelor exemplare de procesoare Broadwell (14nm) vom fi capabili să stabilim adevărul, care nu este întotdeauna atât de simplu precum dorește Intel.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu