17 mai 2014

sâmbătă, mai 17, 2014

Apple și Google pun capăt litigiilor dintre ele și se angajează să colaboreze la noul set de acte normative privind brevetele

Într-un demers simbolic, Apple și Google au decis să lucreze împreună la noile legi din domeniul protejării drepturilor de proprietate intelectuală. E ca și cum am vorbi despre capra grădinar și lupul cioban. Motivul acestei colaborări mutuale a apărut ca urmare a acordului reciproc privind sistarea proceselor directe dintre cei doi giganți din industria IT&C. Cu trei ani în urmă, Google a cumpărat divizia de telefonie mobilă a companiei Motorola și, în acest fel, a moștenit aproximativ 17000 de brevete. Pentru a fi mai exacți, Google a plătit 12 miliarde de dolari pe patente și cereri corespunzătoare, subdivizia Motorola Mobility adăugându-se doar ca o greutate suplimentară. Iarna trecută, Motorola Mobility a trecut în ograda chinezilor de la Lenovo pentru numai 2,91 miliarde de dolari, iar o asemenea mișcare dezvăluie de la sine adevăratul scop al tranzacției inițiale.

Totuși, odată cu accesul la proprietatea intelectuală a companiei Motorola, Google a primit și multă bătaie de cap sub forma proceselor intentate de Apple. De fapt, dacă ne întoarcem în 2008, la momentul apariției sistemului de operare Android, Steve Jobs a declarat un ”război termonuclear” concurentului Google. Însă Jobs nu mai este, iar războiul s-a stins treptat. Ambele companii au cheltuit mai multe zeci de milioane de dolari pe taxe legale și au înaintat în instanțele de judecată din SUA și din Europa circa 20 de plângeri reciproce. Fiecare dintre cele două companii a încercat să interzică vânzarea dispozitivelor mobile ale celeilalte și să ceară plata de redevențe.

Dar amândouă companiile sunt de o importanță capitală pentru Statele Unite ale Americii, și nu numai din punct de vedere economic, așa că și cele mai intransigente instanțe de judecată ale lumii au fost puse în impas și nu au reșușit să dea un verdict clar. Din fericire pentru justiția americană (și nu numai), coloșii Apple și Google au fost de acord să pună capăt conflictului, în timp ce trimiterile la sumele ridicate cheltuite pe procese sună ridicol. Zece, douăzeci sau treizeci de milioane de dolari reprezintă doar praf pentru aceste companii. Numai pe fursecurile cumpărate lunar pentru birourile lor sunt cheltuite sume mai mari.

Sfârșitul proceselor dintre Apple și Google și colaborarea acestora în anumite domenii ale legislației referitoare la brevete nu presupune și un schimb de know how (cross-licensing) între ele. Fiecare companie rămâne cu proiectele sale. Unice în multe privințe, așa cum au subliniat adesea reprezentanții Google. În schimb, analiștii văd în demersul celor două companii americane un semnal pozitiv pentru încetarea litigiului dintre Apple și Samsung. Dar noi știm că Samsung este doar un străin pentru Apple și Google, iar cu străinii se discută cu totul diferit.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu