5 mai 2014

luni, mai 05, 2014
Câteva informații interesante ne-au fost împărtășite recent de către site-ul VR-Zone, varianta în limba chineză. Și chiar dacă slide-ul publicat de sursa menționată se referă la platforma pentru computere mobile (laptopuri), unele aspecte își pot găsi aplicabilitatea și pe segmentul desktop. 


Publicația raportează că procesoarele pe 14nm Intel Skylake vor fi prezentate în 2015. Precum vedeți, mențiunea în sine nu este o noutate, dar sunt confirmate ipotezele lansate anterior cu privire la abilitatea procesoarelor Skylake de a suporta memoriile de tip DDR4. Desigur, de această capabilitate vor beneficia, mai înainte, procesoarelor Haswell-E, programate pentru luna septembrie a acestui an, însă vorbim despre niște produse cu prețuri mari, care nu se adresează maselor largi de consumatori. În cazul procesoarelor din familia Skylake, care va include modele cu două și patru nuclee, perspectivele sunt mai optimiste. Pe lângă compatibilitatea cu DDR4, la nivelul controlerului de memorie va fi menținut și suportul pentru DDR3, dar va fi nevoie de o placă de bază corespunzătoare. Apropo, seriile de procesoare mobile Skylake-Y și Skylake-U se vor limita la suportul pentru DDR3.  

Procesoarele Skylake vor fi realizate pentru socket-ul LGA (Land Grid Array), fapt care lasă la îndemâna utilizatorului posibilitatea de a-și schimba procesorul. Pentru a colabora cu procesoarele Skylake va nevoie de noile chipset-uri din seria ”100”, care-și vor croi drum pe segmentele de piață dedicate atât companiilor, cât și consumatorilor obișnuiți. Să remarcăm și faptul că în dreptul procesoarele Broadwell compania Intel menționează chipset-urile din seria ”9”, ceea ce pare să confirme posibila compatibilitate dintre acestea (incidental, și EVGA menționează pentru noile sale plăci de bază Z97 compatibilitatea cu a 5-a generație de procesoare Intel Core). Apoi, să ne amintim că Intel va lansa încă din acest an procesoarele Broadwell, dar pe segmentul desktop acestea sunt așteptate abia la începutul anului viitor. Toate acestea ne obligă să presupunem că Broadwell va avea un ciclu de viață destul de scurt, din moment ce procesoarele Skylake ar trebui să apară tot în 2015 (probabil că va fi vorba de finalul anului 2015).

De asemenea, odată cu lansarea procesoarelor Skylake, Intel va actualiza și adaptoarele de rețea ale platformelor mobile și va prezenta controlerele Thunderbolt din generația Alpine Ridge.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu