5 mai 2014

luni, mai 05, 2014
AMD ar putea dezvolta o nouă arhitectură productivă până la finalul anului viitor
Pe 1 mai, AMD a aniversat 45 de ani de la fondarea sa, însă compania pare că trece prin criza vârstei de mijloc de mai mulți ani. Noi îi dorim să depășească cât mai repede această perioadă de tranziție și să purceadă degrabă la construirea unor procesoare cu adevărat revoluționare. Și pentru că tot vorbim de inovație, taman ieri au apărut informații despre succesoarea arhitecturii Bulldozer, care ar putea fi dezvoltată până la finalul anului 2015. 

Citând surse anonime, site-ul de limbă chineză Expreview ne spune că AMD lucrează la punerea la punct a unei noi arhitecturi pentru procesoare de înaltă performanță, care va abandona tehnologia CMT (Clustered Multi-Threaded), atât de familiară procesoarelor Bulldozer, în favoarea tradiționalei tehnici SMT (Simultaneous Multi-Threading), care este utilizată și de procesoarele Intel din generația Core i7. În acest fel, se presupune că performanța procesoarelor AMD în aplicații multi-threaded va crește în mod semnificativ.

Din nefericire, procesoarele de serie bazate pe noua arhitectură AMD nu vor fi lansate mai devreme de 2016 (sau chiar 2017), așa că nu este necesar să ne așteptăm la schimbări revoluționare în 2015. Principala noutate pe care compania din Sunnyvale o pregătește pentru anul viitor vor fi procesoarele hibride Carrizo, produse care vor adopta arhitectura Excavator, fără modificări semnificative în raport cu Bulldozer.

Jim Keller, cel care între 1998 și 1999 a contribuit direct la conceperea specificațiilor x86-64 și a procesoarelor K7 (originalul Athlon) și K8 (Athlon 64), se va ocupa în continuare de dezvoltarea  noilor arhitecturi pentru procesoarele AMD. Jim Keller a părăsit compania din Sunnyvale în 1999 și a lucrat pe rând pentru Sibyte (cumpărată ulterior de Broadcom), P.A. Semi (Palo Alto Semiconductor) și Apple (care a achiziționat P.A. Semi în 2008). Keller a stat la gigantul din Cupertino până în 2012 și a făcut parte, printre altele, din echipa care a proiectat SoC-urile A4 și A5. În 2012, Jim Keller s-a reîntors la AMD, unde sperăm să reușească un alt Athlon, demn de vremurile actuale (și viitoare).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu