Peste două zile, pe 19 noiembrie, acționarii companiei Nokia trebuie să voteze în privința vânzării diviziei de telefonie mobilă a cunoscutului producător finlandez către Microsoft. De asemenea, contractul de cumpărare trebuie să primească acordul autorităților de reglementare din Statele Unite, Comunitatea Europeană, China și din alte câteva state. O treabă serioasă. Oricum, în eventualitatea intrării companiei Nokia în portofoliul Microsoft, cel mai mare producător de software din lume își va schimba brusc poziția ocupată printre cumpărătorii de pe piața de semiconductoare și, mult mai important, va ocupa un loc de frunte în grupul deținătorilor de soluții dedicate comunicațiilor fără fir.
Potrivit analiștilor de la IHS Inc., serviciul Semiconductor Design and Spend Analysis, achiziția companiei Nokia îi va permite lui Microsoft să intre în topul primilor zece cumpărători de chip-uri OEM (Original Equipment Manufacturer). Pentru comparație, în 2012, Microsoft a ocupat locul 15. În acest an, gigantul din Redmond s-a mutat pe poziția 13, iar după achiziționarea companiei Nokia ar putea ocupa locul 8. În bani, cheltuielile făcute de Microsoft pe segmentul semiconductoarelor în această perioadă au crescut de la 3,55 miliarde de dolari în 2012, la 3,78 miliarde de dolari anul acesta, pentru ca în 2014 să ajungă la 5,9 miliarde de dolari, afacerea cu Nokia adăugând la costurile totale suportate de Microsoft un pic mai mult de 2 miliarde de dolari. De reținut că sumele din 2012 și 2013 nu includ cheltuielile generate de cumpărarea producătorului de smartphone-uri, iar cifrele din 2014 se referă la achiziția unor active suplimentare Nokia.
Apoi, printre cumpărătorii de semiconductoare dedicate comunicațiilor wireless, Microsoft promite să ocupe un viguros loc 4. Pentru a accede la această poziție va trebui să lupte cu companii precum ZTE, LG Electronics, TCL și Ericsson. În cazul unei victorii, în fața companiei Microsoft se vor găsi doar Apple, Samsung Electronics și Huawei Technologies. Înainte de achiziția în discuție, Microsoft juca un rol modest pe piața microcipurilor wireless. Astfel, pentru linia de tablete Surface și alte lucruri mai mici, compania a cheltuit anul trecut 85 milioane de dolari, iar în acest an 110 milioane de dolari. Atenția pentru smartphone-urile Nokia și pentru tablete va crește în 2014, din moment ce 37% (aproximativ 2,2 miliarde de dolari) din suma pe care Microsoft și-a propus să o cheltuiască anul viitor (5,9 miliarde dolari) vor merge către cumpărarea de cipuri wireless pentru dispozitive mobile (telefoane și tablete). Nu este greu de înțeles că Microsoft va concura cu partenerii săi de pe piață, dar va fi necesar să-și construiască o strategie extrem de competentă. În cazul în care va face totul corect, beneficiile achiziționării diviziei de telefonie mobilă a firmei Nokia vor apărea în 2016, atunci când profiturile diviziei promit să depășească costurile achiziției și absobției.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu