1 mai 2014

joi, mai 01, 2014
Utilizarea benzii magnetice pentru înregistrarea și stocarea informației poate părea arhaică în zilele noastre. Acest mediu de stocare a început să fie utilizat cu mai bine de 60 ani în urmă, însă de ceva vreme unitățile de bandă magnetică au fost înlocuite cu tehnologii moderne, cum ar fi unitățile optice pentru CD/DVD sau binecunoscutele discuri dure (HDD). Totuși, banda magnetică rămâne cea mai ieftină și mai fiabilă modalitate de transport a datelor și este în continuare folosită în mod activ pentru depozitarea pe termen lung a cantităților imense de date.

În asemenea circumstanțe, Sony a reușit să dezvolte o tehnologie care permite acoperirea unui film (bandă) subțire din material plastic cu particule magnetice a căror dimensiune medie este de 7,7 nanometri. Banda magnetică rezultată are o densitate de 148 Gb/in2, ceea ce înseamnă o capacitate  de stocare de 74 ori mai mare decât a benzilor magnetice standard. Și dacă ținem seama de faptul că în prezent, potrivit standardului Linear Tape-Open-6, un cartuș cu bandă magnetică poate înregistra 2,5TB de informație, soluția anunțată de Sony deschide posibilitatea înregistrării a peste 185TB de date pe un singur cartuș. 

Banda magnetică anunțată de Sony poate stoca până la 185TB de date

Inovația are viitor pe piața soluțiilor de backup, dar, pentru început, Sony trebuie să rezolve unele probleme tehnologice. Mai exact, are nevoie să pună la punct o tehnologie care să permită înregistrarea și citirea în mod eficient a unei asemenea benzi magnetice. Un mare dezavantaj al stocării pe bandă magnetică îl constituie timpul de așteptare destul de lung pentru accesarea unor date aleatoare (întrucât citirea se realizează secvențial).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu