17 decembrie 2013

marți, decembrie 17, 2013
Cu toate că anunțurile importante de soluții grafice planificate pentru acest an s-au stins, AMD se află încă în stadiul de formare a unei linii complete de plăci video. Astăzi, compania din Sunnyvale și-a îmbogățit oferta cu noul model Radeon R7 260, un produs cu specificații mai slabe și dedicat jucătorilor cu buzunare mai strâmte. Deocamdată, este vorba numai despre o așa-numită ”lansare pe hârtie”, pentru că diferitele implementări de Radeon R7 260 vor intra în magazine la începutul anului viitor.

În comparație cu Radeon R7 260X, placa video debutantă pierde două CU (Compute Unit), adică 128 de procesoare de stream. În fapt, la bordul noului accelerator video se află nucleul cu nume de cod Bonaire Pro, un GPU dotat cu 768 procesoare de stream, 48 de unități de texturare și 16 unități ROP. Comunicarea procesorului video cu memoria GDDR5 se realizează prin intermediul unei magistrale pe 128 de biți. Procesorul grafic este tactat la 1000 MHz (Turbo), iar pentru memoria video, în cantitate de 1 GB, a fost rezervată o frecvență efectivă de funcționare de 6000 MHz. 

Versiunea de referință dispune de un sistem de răcire dual-slot, compus dintr-un radiator de aluminiu și un ventilator. Sunt disponibile două ieșiri video DVI, câte una HDMI și DisplayPort, dar și un conector CrossFire cu ajutorul căruia va fi posibilă conectarea a două carduri cu procesoare Bonaire (Radeon HD 7790, Radeon R7 260 sau 260X). Puterea suplimentară este distribuită printr-un singur conector cu 6 pini, în timp ce valoarea TDP este estimată la 95W. Procesorul Bonaire se bazează pe arhitectura GCN 1.1 și, prin urmare, Radeon R7 260 se va lăuda cu suportul pentru tehnologiile TrueAudio, Mantle ori pentru noi mecanisme de gestionare a energiei.

Cea mai nouă membră a familiei de plăci grafice Radeon este evaluată la 95 de euro, practic ea înlocuind modelul Radeon HD 7770, al cărui preț a scăzut recent până la aproximativ 450 de lei. Firește că vor exista și versiuni customizate de Radeon R7 260, propuse de partenerii AMD și tarifate mai aspru sau mai blând. Din păcate, noua placă video este programată să poposească pe rafturi după data de 14 ianuarie 2014








0 comentarii:

Trimiteți un comentariu