23 octombrie 2013

miercuri, octombrie 23, 2013
Așa cum am sugerat în urmă cu o săptămână, ieri a fost o zi fiebinte. Prima parte a zilei de 22 octombrie 2013 a aparținut finlandezilor de la Nokia, evenimentul propriu organizat în Abu Dhabi fiind cea mai potrivită ocazie de a prezenta lumii mai multe device-uri mobile. A doua parte a zilei de ieri a fost monopolizată de lansările planificate și onorate de Apple. Și pentru că despre două dintre inovațiile introduse de firma din Cupertino am reușit să amintesc, astăzi, cu o mică întârziere, o să încerc să trec rapid în revistă toate cele șase device-uri noi prezentate, cu puțin timp în urmă, de compania finlandeză.

| Nokia Asha 500, 502 și 503

Fără îndoială că principalele puncte de atracție de la Nokia World au fost dispozitivile Lumia, însă primele introduse în scenă au fost cele mai proaspete membre ale familiei de smartphone-uri accesibile Asha. Astfel, lângă Nokia Asha 501, un telefon cu mare succes la public, s-au alăturat de ieri modelele Asha 500, Asha 502 și Asha 503, handset-uri ale căror carcase viu colorate sunt acum învelite cu un strat suplimentar şi ”înghețat” de plastic transparent. O adiție interesantă pentru design, însă inovațiile aduse de Nokia terminalelor Asha nu se opresc aici. Interfața camerei foto a fost regândită, iar cu un simplu swipe (glisare) de jos în sus se poate accesa rapid aparatul foto. De asemenea, cu swipe-uri spre stânga și spre dreapta se pot accesa modurile foto și, respectiv, video, în timp ce un singur tap pe ecran permite partajarea fișierelor pe Facebook.

Nokia Asha 500
Așa cum bine vă imaginați, Asha 500 este modelul de bază din serie, și acesta este echipat cu un senzor foto/video de 2 megapixeli. Vor exista atât variante Asha 500 cu un singur SIM, cât și versiuni dual-SIM. Echipat cu un display de 2,8 inch, terminalul Asha 500 va fi disponibil la un preț de 69 USD (fără taxe incluse). 
Nokia Asha 502
Asha 502 și 503 sunt dotate cu ecrane cu diagonala de 3 inch și camere foto de 5 megapixeli și bliț LED. Nokia Asha 503 își adjudecă în plus protecție Corning Gorilla Glass 2 și suport pentru conectivitate 3G. 
Nokia Asha 503
Asha 502 va exista numai în variantă dual-SIM (ca standard), în vreme ce Asha 503 va fi disponibil în ambele versiuni - cu un singur SIM și dual-SIM. Prețurile recomandate (fără taxe incluse) pentru Asha 502 și 503 sunt de 89 USD și, respectiv, 99 USD. Toate cele trei noi terminale vor fi disponibile în culorile alb, negru, roșu deschis, verde deschis, galben și cyan, urmând a fi livrate în cursul acestui trimestru (inclusiv în România). 

| Nokia Lumia 1520

Nokia Lumia 1520
Vedeta dimineții de ieri a fost, desigur, phablet-ul Nokia Lumia 1520. Despre acest device am vorbit într-o știre separată și, cu mici excepții, majoritatea specificațiile enumerate acolo au fost confirmate. Subțire (8,7 mm) și surprinzător de ușor (209 grame) pentru un smartphone de dimensiuni XXL, Lumia 1520 iese în prim-plan cu astfel de caracteristici: display LCD IPS cu rezoluție 1080p, peste care Nokia a aplicat un filtru de polarizare ClearBlack Display, cameră foto de 20 megapixeli cu optică Zeiss, tehnologie PureView, suport pentru formatul RAW și bliț dual-LED, precum și procesor quad-core Qualcomm Snapdragon 800 cu frecvența de 2,2 GHz. 

Nokia Lumia 1520 - un smartphone a cărui carcasă din policarbonat cu design unibody vine colorată în roșu sclipitor, alb mat, negru mat sau galben - pare a fi ușor de mânuit, în pofida dimensiunii sale. Lumia 1520, precum și ruda sa mai puțin dotată dar deloc de lepădat, Lumia 1320, celălalt phablet despre care voi vorbi imediat, reprezintă câteva premiere: sunt primele telefoane de mari dimensiuni ale cuplului Nokia-Microsoft și, de asemenea, cele dintâi device-uri livrate cu versiunea actualizată a sistemului de operare Microsoft Windows Phone 8. Actualizarea în discuție, cunoscută drept GDR3 (sau Update 3), include - printre alte adiții (de pildă, suportul nativ pentru procesoare quad-core) - o interfață nouă cu trei coloane de dale animate, concepută pentru telefoanele cu ecrane de mari dimensiuni. 

Suportul pentru standardul LTE este o altă capabilitate a phabletului, chiar dacă cel mai rapid 4G nu este disponibil în toate regiunile. Spațiul de stocare oferit ca standard este de 32 GB, însă poate fi mărit până la 64 GB cu ajutorul unui card microSD. Memoria RAM este de 2GB, iar bateria este una respectabilă de 3400 mAh, care ar trebui să mențină autonomia lui Lumia 1520 pentru cel puțin o zi de lucru. Nu lipsește conectivitatea Bluetooth 4.0 sau cea Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac. De asemenea, sunt suportate standardele Qi (încărcare wireless) şi NFC (Near Field Communication). Ca și terminalele noi din seria a 5-a Asha, Nokia Lumia 1520 va fi disponibil în cursul acestui trimestru (România nu se numără în primul val), iar prețul este unul pe măsura unui device premium: 749 USD (fără taxe incluse).

| Nokia Lumia 1320

Nokia Lumia 1320
Cu Lumia 1320, Nokia ne dovedește că nu este necesar să facem sacrificii mari pentru a pune mâna pe un impresionant telefon echipat cu Windows Phone 8 și display masiv. Propus pentru un tarif atractiv de 339 USD (prețul este fără taxe incluse, dar și liber de  abonament), Nokia Lumia 1320 reușește să obțină la pachet un considerabil ecran de 6 inch cu rezoluție HD și un rapid procesor dual-core. În plus, acest phablet mai ieftin se numără printre cele trei dispozitive Nokia proaspăt lansate (alături de smartphone-ul Lumia 1520 și tableta Lumia 2520) care rulează cele mai recente versiuni ale software-urilor Microsoft - în cazul acesta, Windows Phone 8 GDR3.

În ciuda prețului său scăzut, șasiul lui Lumia 1320 este realizat dintr-un policarbonat cu aspect premium și finisaj mat, parcă mai atractiv decât ”pielea” sclipitoare a high-end-ului Lumia 1520. Firește că partea cea mai mare a acestui șasiu este ocupată de ecranul de 6 inch, însă, pentru a menține costuri reduse, Nokia utilizează de această dată un ecran LCD IPS cu rezoluție 720p, mai mică decât cea afișată de display-ul de pe Lumia 1520. Totuși, ecranul de pe 1320 nu este lipsit de tehnologia ClearBlack sau de protecția Corning Gorilla Glass 3. Apoi, Lumia 1320 este animat de un chip Qualcomm Snapdragon S4 cu două nuclee tactate la 1,7 GHz, iar spațiul de stocare devine foarte înghesuit, din moment ce avem la dispoziție numai 8 GB. Rămâne însă posibilitatea de extindere a capacității de stocare cu încă 64 GB via card microSD. Și pe partea camerei foto și a memoriei RAM sunt făcute sacrificii, deoarece senzorul principal este unul de 5 megapixeli fără PureView, iar memoria se înjumătățește (1 GB de RAM).

Este lesne de înțeles că 1320 nu valorifică suportul nativ pentru procesoarele quad-core introdus de cea mai recentă actualizare a sistemului de operare. Dar, la fel ca și fratele mai mare (1520), Lumia 1320 beneficiază din plin de ecosistemul oferit de suita Microsoft Office, utilizatorii având acces la fișierele Excel, PowerPoint sau Word stocate local ori găzduite pe rețelele companiilor. De asemenea, toate cele trei noi device-uri Lumia (deci și 1320) profită de o versiune optimizată a aplicației de agregare știri Flipboard.

Să fim sinceri, realizarea unui smartphone capabil la prețuri accesibile, care mai vine echipat și cu un ecran de 6 inch, nu este o reușită mediocră. Dimpotrivă. Mai mult, Lumia 1320 rulează Windows Phone 8 Update 3, același sistem de operare de pe 1520, un telefon care costă 750 de dolari. Sigur că Lumia 1320 nu se poate lăuda cu un procesor quad-core potent, însă platforma software nu are încă nevoie de atâta putere. Așa că, pentru aceia care vor dori să aibă la îndemână capabilitățile productive oferite de Windows Phone 8, toate pe un ecran larg, compromisurile făcute în privința rezoluției display-ului sau a camerei foto nu vor conta.

Voi mai spune că Nokia Lumia 1320 va fi propus atât în nuanțe serioase de alb și negru, cât și în culori dulci de portocaliu și galben, primele livrări fiind programate pentru trimestrul unu al anului viitor. Prețul recomandat de producător, recte 339 USD, este fără taxe.

| Nokia Lumia 2520

Nokia Lumia 2520
În fine, pe scena de la Nokia World a urcat și tableta Lumia 2520, primul device de acest fel al producătorului finlandez și al doilea dotat cu Windows 8.1 RT (celălalt device cu acest sistem de operare este Microsoft Surface 2). Adoptând o carcasă din policarbonat cu design unibody, tableta are partea din spate ușor curbată și marginile subțiri (grosimea este de 8,9 mm), astfel încât este posibil să ofere o priză confortabilă. Ecranul de pe Lumia 2520 este un IPS LCD cu diagonala de 10,1 inch și rezoluție full HD de 1920 x 1080 pixeli (218 ppi). Aidoma telefoanelor Lumia, display-ul tabletei este echipat cu tehnologie ClearBlack, ceea ce promite o bună vizibilitate în lumina soarelui (luminozitatea maximă este de 665 cd/m2). Display-ul este capacitiv multi-touch, în format 16:9 și beneficiază de protecție Corning Gorilla Glass 2.

Butoanele de volum și de pornire/blocare sunt plasate pe marginea superioară a tabletei, în timp ce porturile USB 3.0 și micro-HDMI sunt accesibile pe marginea din dreapta. Latura opusă, cea din stânga, găzduiește jack-ul audio pentru căști și portul micro USB pentru încărcare/conectare standard. Nu lipsesc nici camerele foto: una principală de 6,7 megapixeli cu lentile Carl Zeiss și o alta frontală de 2 megapixeli. În interiorul tabletei Nokia Lumia 2520 se află un chipset Snapdragon 800 (procesor quad-core@2,2 GHz) compatibil cu standardul LTE, ceea ce face din Lumia 2520 singura tabletă cu Windows RT care are conectivitate LTE (max. 150 Mbps). Legat de baterie, putem să vă spunem că aceasta este una de 8000 mAh, suficientă pentru 10 ore de utilizare normală, potrivit celor susținute de producător. Încărcătorul este unul proprietar, dotat cu funcție de ”fast charging”, oferind o încărcare de 50% în 30 de minute și de până la 80% într-o oră.

Așa cum am menționat, Nokia Lumia 2520 vine cu sistemul de operare Windows 8.1 RT, o versiune menită să ruleze pe procesoare ARM (așa cum sunt cele utilizate în mod normal în telefoanele mobile). Această opțiune software a fost făcută, conform spuselor producătorului, deoarece Windows RT permite o autonomie mai mare a bateriei și un design mai subțire (un procesor x86 dedicat rulării OS-ului Windows 8.1 este mai gros decât un procesor ARM). Grație sistemului de operare utilizat, dar și mariajului în curs de perfectare dintre Nokia și Microsoft, tableta vine cu suita Office preinstalată. Tot preinstalate sunt și alte aplicații Microsoft: Mail, Xbox Music și SkyDrive. Desigur că și Nokia își aduce contribuția cu câteva aplicații proprii, printre care se numără Nokia Camera (care combină Smart Cam și Pro Cam într-o aplicație unică), Video Director, un program nou-nouț dedicat editării video, Nokia Storyteller sau Nokia Music.

Lumia 2520 dispune de conectivitate Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n și NFC. Tableta va fi propusă la un preț de 499 USD și va fi disponibilă din acest trimestru - în primul val se numără numai SUA, Marea Britanie și Finlanda - în combinațiile de roșu cu negru (finisaj lucios) și cyan cu negru (finisaj mat). Opțional, tableta poate fi asezonată cu tastatura Nokia Power, dispozitiv care adaugă două porturi USB și 5 ore suplimentare la viața bateriei. Prețul perifericului suplimentar este de 150 USD. Tarifele menționate în acest paragraf sunt fără taxe.


Sursa: Nokia





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu