14 februarie 2014

vineri, februarie 14, 2014

Că anul trecut s-au vândut peste un miliard de smartphone-uri, este un fapt stabilit de către analiști. Apoi, cel mai recent raport al IDC ne îngăduie să înțelegem cum au evoluat lucrurile pe parcursul ultimului trimestru al anului trecut și cum s-a schimbat balanța puterii pe segmentul sistemelor de operare pentru smartphone-uri în 2013. Ar trebui să recunoaștem că norocul i-a zâmbit platformei Android, a cărei cotă de piața a atins 78,1% în trimestrul al patrulea din 2013, pentru ca pe întreg anul trecut să-și adjudece 78,6% din totalul pieței. Volumul vânzărilor de smartphone-uri care rulează Android a crescut pe parcursul anului trecut cu 58,7%. Samsung rămâne lider printre partenerii gigantului Google, însă, după achiziția companiei Motorola, Lenovo pare să aibă șansa de a o elimina de pe locul al doilea pe compatrioata sa Huawei.


Cu toate acestea, n-ar trebui să considerăm că iOS o duce rău. Este adevărat că în perioada analizată cota deținută de sistemul de operare Apple pe piața smartphone-urilor a scăzut de la 18,7% la 15,2%, dar vânzările de terminale iPhone au crescut cu 12,9%. Împreună, platformele Android și iOS controlează 93,8% din piață, dacă luăm în considerare rezultatele întregului an 2013. Apropo, experții institutului consideră că în 2014 Apple va lansa un smartphone cu display mai mare, dar fără a renunța cu totul la modelele anterioare cu ecrane de 4 inch.


Este remarcabil că, anul trecut, smartphone-urile cu prețuri mai mici de 200 de dolari au deținut 42,6% din cota de piață. În termeni absoluți, vorbim de 430 de milioane de terminale mobile, iar ponderea lor tinde să crească pe măsură ce segmentul smartphone-urilor scumpe se apropie de saturație. Aici avem exemplul companiei Samsung, ale cărei terminale scumpe din gama Galaxy au contribuit, în general, la crearea unei imagini pozitive a mărcii, în vreme ce smartphone-urile mai accesibile din aceeași familie i-au adus producătorului sud-coreean cea mai mare parte a profiturilor.

De asemenea, interesant este și faptul că vânzările de smartphone-uri bazate pe Windows Phone au crescut pe parcursul anului trecut cu 90,9%, iar cota de piață a acestei platforme a urcat de la 2,4% la 3,3%. Rămâne să vedem dacă Microsoft va reuși să suțină succesul înregistrat de Nokia, companie care controlează 89,3% din segmentul Windows Phone. BlackBerry a alunecat în trimestrul al patrulea din 2013 către 0,6% din piață, fiind necesar ca noua conducere a companiei să facă ceva pentru a inversa acest curs negativ prelungit. Fiindcă a venit vorba, restul sistemelor de operare de pe piața smartphone-urilor obțin mai puțin de 1% și cedează tot mai rapid în fața mult mai popularelor platforme Android, iOS și Windows Phone.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu