6 octombrie 2013

duminică, octombrie 06, 2013

La scurt timp de la anunțul oficial, Galaxy Note 3 și-a făcut simțită prezența în magazinele de profil. Pentru a intra în posesia unui astfel de gadget, trebuie să fiți pregătiți să vă goliți buzunarele de o sumă frumușică: 3200 lei (adică în jur de 980 dolari). Firește că nu veți pleca cu buzunarul gol, ci acesta va fi gheboșat (dar mândru, de!) de un phablet din piele de... plastic, pentru care Samsung cheltuiește numai vreo 250 de dolari pentru a-l produce. Cum așa!?

Ei bine, specialiștii de la TechInsights au pus mâna pe un exemplar de Samsung Galaxy Note 3 și, folosindu-se de aceeași metodă de lucru ca și colegii lor de la iFixit, care însă se ocupă de determinarea reparabilității unui device, i-au făcut o evaluare luând în calcul costul componentelor.

Cum era de așteptat, componentele cele mai scumpe ale smartphone-ului sunt reprezentate de display și de procesor. Costurile altor componente variază, media fiind de 15 dolari, însă valoarea totală - inclusiv cheltuielile de asamblare și testare - este de 232.50 dolari. Chiar dacă autorii evaluării menționează faptul că datele oferite au caracter provizoriu și se pot modifica după un studiu mai detaliat, este grăitor faptul că prețul de vânzare cu amănuntul pentru Galaxy Note 3 începe de la minimum 700 de dolari (la noi se pare că există doar maximum!).

Astfel, este mai ușor de înțeles cum, cu toate cheltuielile suplimentare de publicitate, logistică și întreținere, Samsung reușește să doboare tot felul de recorduri.


Costurile de producție pentru Galaxy Note 3 (credit: TechInsights)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu