8 ianuarie 2014

miercuri, ianuarie 08, 2014
1
Toughpad FZ-M1 este o nouă tabletă pe care Panasonic a dezvăluit-o cu ocazia actualului CES. Avem de-a face cu un dispozitiv de 7 inch, protejat de o carcasă impenetrabilă, animat de un procesor Intel Haswell Core i5 și de sistemul de operare Windows 8.1 Pro. Panasonic își facturează inovația destul de sever, din moment ce Toughpad FZ-M1 este anunțată deja, pentru luna viitoare, la un preț de 1599 de euro (fără taxe incluse).

Tablet Windows 8.1, Intel Haswell, MIL-STD-810


În vreme ce mulți producători preferă procesoarele Atom Bay Trail pentru tabletele compacte, nu același lucru se întâmplă și în cazul producătorului japonez. FZ-M1 se bazează pe un chip Intel Core i5-4302Y, acompaniat de 4 sau 8 GB de memorie RAM și de un SSD de 128 sau 256 GB. În privința display-ului, ar trebui să spunem că tableta afișează rezoluția clasică de 1280 x 800 pixeli. Totuși, luminozitatea de 500 cd/m2 este destul de ridicată și, prin urmare, dispozitivul poate fi utilizat fără probleme afară, în lumina directă a soarelui. Apoi, vorbim despre o sticlă îmbunătățită și acoperită cu un strat special, dezvoltat în curtea proprie, care previne reflexiile deranjante de lumină.

Tableta beneficiază de o carcasă etanșă, rezistentă la apă și praf, fiind certificată cu indice de protecție IP65. De asemenea, îmbrăcămintea exterioară este solidă, iar construnctorul susține că tableta va supraviețui chiar și în cazul în care este scăpată de la o înălțime de 150 cm. Și mai mult decât atât, inovația poate fi utilizată în medii cu temperaturi curpinse între  -10 și 50 de grade Celsius. Nu este mai puțin adevărat că aceste caracteristici au necesitat anumite compromisuri în privința greutății (540 grame) și a grosimii (18 mm).

Chiar dacă vorbim despre o carcasă ermetică, asta nu înseamnă că nu vom avea acces la baterie și că aceasta din urmă nu poate fi înlocuită prin intermediul unei opțiuni suplimentare. Bateria standard oferă o autonomie de 8 ore, în timp ce pentru reîncărcare îi sunt necesare numai două ore. Pe partea de conectivitate dotările includ un port USB 3.0, slot pentru carduri microSDXC, conector dock și mufă pentru căști. Un slot de expansiune proprietar permite integrarea opțională de: cititor de carduri, chip NFC, port de rețea, port serial, cititor pentru coduri de bare, etc. Sunt prezente tehnologiile wireless 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 + EDR, 4G LTE. Dintre opțiuni nu lipsește nici funcția GPS. 

Produsul se adresează în mod evident profesioniștilor, dar acest lucru nu l-a împiedicat pe producător să adauge doi senzori foto: unul frontal de 2 megapixeli și un altul, situat pe spatele tabletei, de 5 megapixeli. În fine, să ne reamintim că sistemul de operare Windows 8.1 Pro are sarcina de pune în valoare toate componentele tabletei, însă Panasonic va fi de acord să-l schimbe cu Windows 7, dacă există clienți care consideră că așa este necesar. Toughpad FZ-M1 va fi disponibilă la sfârșitul lunii februarie pentru un preț fără taxe de 1599 de euro (sau 1920 euro cu toate taxele incluse). Panasonic a indicat faptul că o versiune bazată pe procesor Intel Celeron, mai ieftină (dar și mai puțin precisă), va fi disponibilă ulterior.

1 comentarii: