AMD preferă să avanseze pe segmentul desktop prin intermediul procesoarelor hibride, iar acest lucru pare destul de logic din moment ce APU-urile firmei din Sunnyvale sunt destul de versatile în privința domeniului de aplicare și permit acelora care nu sunt interesați de jocurile video încropirea unei platforme fără a avea neapărat nevoie de o placă video dedicată. Programate să-și facă debutul în 2015, procesoarele Carrizo, înlocuitoarele recentelor Kaveri, fac obiectul unui articol apărut pe site-ul Bright Side Of News. Uzând de documentele oficiale ale companiei AMD, sursa menționată ne oferă unele detalii despre ”posibilul inamic” al procesoarelor Intel Broadwell.
În primul rând, procesoarele Carrizo vor combina până la patru nuclee bazate pe arhitectura Excavator și vor oferi suport pentru setul de instrucțiuni AVX2, BMI2, MOVBE și RDRAND. Subsistemul grafic din generația GCN (Volcanic Islands) nu implică nicio modificare. Procesoarele ar trebui să fie realizate pe baza procesului tehnologic pe 28nm, așa că este puțin probabil ca AMD să crească semnificativ numărul unităților de execuție grafică (CU); în cazul procesoarelor Kaveri subsistemul grafic ocupă și așa o parte consistentă din suprafața miezului.
Controlerul de memorie adoptat de procesorul Carrizo va sprijini nu numai standardul DDR3, ci și DDR4. Inițial, viteza memoriei va fi limitată la 2400 MHz, însă, între timp, JEDEC ar putea aproba memorii de tip DDR4 mai rapide. În cazul versiunilor pentru servere, este vorba despre procesoarele Toronto, vor fi suportate și memoriile de tip Registered.
Procesoarele Carrizo vor fi propuse în diferite formate, printre acestea numărându-se câteva variante BGA (inclusiv modele pentru servere), care implică lipirea direct pe placa de bază. Toate procesoarele Carrizo vor integra southbridge-ul, ca să spunem așa. O asemenea construcție ar putea oferi oportunitatea de a elimina alte chipset-uri suplimentare de pe placa de bază, o concepție deja adoptată de platforma desktop AM1. Cu toate acestea, pentru procesoarele Carrizo pe socket FM2+ va fi făcută o excepție: southbridge-ul integrat va deveni ”greutate moartă” (prin dezactivare), iar pe placa de bază își va face loc un chipset dedicat cu care se va comunica prin interfața PCI Express 3.0 x4. Dacă luăm în considerare faptul că procesoarele Carrizo ar suporta numai 16 linii PCI Express 3.0, în cazul în care se optează pentru o placă video discretă aceasta va dispune doar de opt linii PCIe (x4+x4), iar pentru comunicarea cu alte componente și cu plăcile de expansiune vor rămâne numai patru linii PCI Express 3.0.
În cazul modelelor cu southbridge încorporat (și activat), vor fi susținute două porturi SATA-600, patru porturi USB 3.0 și opt porturi USB 2.0, precum și o interfață pentru cardurile de memorie de tip SD. Pentru computerele mobile (laptopuri), acestea ar fi suficiente, însă versiunile desktop Carrizo (FM2+) vor recepționa un chipset separat. În acest moment, pare greu de stabilit cu certitudine dacă procesoarele Carrizo vor fi compatibile cu plăcile de bază FM2+ existente. În orice caz, pentru a lucra cu memoriile de tip DDR4 vor fi necesare plăci de bază compatibile, altfel suportul va fi limitat la vechile memorii DDR3.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu