24 februarie 2014

luni, februarie 24, 2014
În fiecare an, în luna februarie, Spania găzduiește un important salon dedicat prezentării tehnologiilor de comunicații mobile. Evenimentul, denumit Mobile World Congress, are loc în uriașul complex expozițional Fira Barcelona și atrage participanți din întreaga lume, iar recentele progrese ale tehnologiei mobile și digitale sunt urmărite de zeci de mii de vizitatori. 

Anul acesta, MWC a fost deshis cu prezentările giganților din industrie, iar primul care a câștigat atenția publicului a fost producătorul finlandez Nokia. CEO-ul Stephen Elop nu a pierdut timpul cu preludiul și a procedat imediat la prezentarea dispozitivelor mobile pregătite de compania sa, începând cu cele mai accesibile modele. 

Seria Nokia X include un trio de smartphone-uri care rulează o versiune specială de Android

Astfel, sub privirile publicului și-a făcut apariția Nokia 220, un telefon multifuncțional dotat cu un ecran de 2,4 inch QVGA (320 x 240 pixeli), unul sau două slot-uri pentru cartele SIM (în funcție de versiune), cameră de 2 megapixeli, precum și acces la internet și la aplicațiile sociale, cum ar fi Facebook și Twitter. Propus în culori vii, Nokia 220 va fi disponibil din martie și va costa numai 29 de euro. 

Seria Nokia X include un trio de smartphone-uri care rulează o versiune specială de Android

Modelul Asha 230 a fost supranumit ”cel mai accesibil dispozitiv cu ecran tactil” (din seria Asha, desigur). Elop nu i-a acordat o atenție specială, spunând doar că vânzările vor debuta în aprilie pentru 45 de euro, în timp ce pentru platforma Asha va fi lansată o actualizare globală, care va aduce suport pentru o serie de funcții noi. Totuși, pentru informarea voastră, Asha 230 dispune de un ecran de 2,8 inch cu rezoluție QVGA (320 x 240 pixeli), cameră de 1,3 megapixeli, baterie de 1020 mAh, slot pentru carduri de memorie microSD, Bluetooth 3.0 și suport pentru două cartele SIM. Ca și modelul anterior, suportă numai conectivitate 2G, însă vine îmbrăcat în culori pline de viață.

După încălzirea audienței, Elop a trecut la felul principal: smartphone-urile cu sistem de operare Android. Întâmplător, platforma software menționată va fi prezentă pe dispozitivele Nokia sub formă de AOSP (Android Open Source Project) cu API Nokia și, în plus, va fi completată cu diferite servicii și aplicații din magazinele virtuale Microsoft și Nokia, adoptând o interfață similară celei propuse de Windows Phone. Cele mai multe aplicații Android vor rula fără probleme pe smartphone-urile Nokia X, deși utilizarea unui API specific face aluzii subtile la existența unor excepții de la această regulă. 

Interesant, Nokia a introdus trei dispozitive care rulează Android, însă nu a acordat aproape deloc atenție la hardware-ul acestora. Nokia X are un ecran de 4 inch cu o rezoluție de 800 x 480 pixeli și un procesor dual-core Qualcomm Snapdragon 4 tactat la 1 GHz. Memoria RAM este în cantitate de 512 MB, iar spațiul de stocare este de 4 GB (există, totuși, slot microSD pentru extinderea spațiului de depozitare internă cu până la 32 GB în plus). Smartphone-ul dispune de o cameră de 3 megapxeli, baterie de 1500 mAh și conectivitate Wi-Fi 802.11b/g/n/ Bluetooth 3.0/ USB 2.0/3G. Tot pachetul este facturat de Nokia cu 89 de euro.

Modelul Nokia X+ va oferi 768 MB de memorie RAM și nimic altceva în plus față de modelul Nokia X, dar va fi tarifat cu 99 de euro. În fine, modelul Nokia XL combină ecranul de 5 inch, cu o rezoluție de 800 x 480 pixeli, 768 MB de memorie RAM, 4 GB de memorie flash și o cameră de 5 megapixeli cu bliț LED, toate pentru un preț de 109 euro. În magazinele online, smartphone-urile din seria Nokia X ar trebui să-și facă apariția în scurt timp.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu