29 aprilie 2014

marți, aprilie 29, 2014
AMD ne invită să facem cunoștință cu noile APU-uri mobile Beema și Mullins

Cu foarte puțin timp în urmă, AMD a stopat jocul de puzzle și a introdus oficial noua generație de APU-uri pentru laptopuri și tablete cu prețuri accesibile. Cunoscute anterior sub numele de cod Beema și Mullins, noile SoC-uri sunt realizate cu ajutorul tehnologiei pe 28nm. Potrivit companiei din Sunnyvale, inovațiile își dublează eficiența energetică, concomitent cu creșterea puterii de calcul.  

AMD ne invită să facem cunoștință cu noile APU-uri mobile Beema și Mullins

Cele două noi serii de APU-uri low-power de la AMD se bazează pe a treia generație de nuclee eficiente energetic. Astfel, arhitectura Jaguar adoptată de precedentele procesoare Kabini și Temash este înlocuită de noul nucleu Puma+. De asemenea, și subsistemul grafic beneficiază de îmbunătățiri, deși este utilizată aceeași grafică din generația GCN. Oricum, printre altele, noile cipuri AMD includ un CPU cu două sau patru nuclee Puma+ asociate cu 1 MB sau 2 MB de memorie cache L2, GPU Radeon R2, R3, R4 sau R6 (cu 128 unități de calcul), un procesor de securitate ARM Cortex-A5, un controler DDR3L, un controler SATA 6Gb/s și unul USB 3.0. 

AMD ne invită să facem cunoștință cu noile APU-uri mobile Beema și Mullins

În momentul de față, AMD propune patru modele de procesoare Beema (APU-uri mainstream) și trei variante de procesoare Mullins (APU-uri low-power). Caracteristicile celor șapte noi SoC-uri sunt prezentate în slide-urile următoare. Compania producătoare se așteaptă ca pe baza inovațiilor să fie propuse o mulțime de dispozitive mobile, de la tablete și device-uri convertibile ieftine până la notebook-uri ultrasubțiri. Între timp, AMD a anunțat că asemenea dispozitive au fost lansate de Lenovo și Samsung, însă preconizează că mult mai multe modele vor ajunge pe rafturile magazinelor în lunile august și septembrie. 

AMD ne invită să facem cunoștință cu noile APU-uri mobile Beema și Mullins

AMD ne invită să facem cunoștință cu noile APU-uri mobile Beema și Mullins

Înainte de a încheia, haideți să vedem care sunt evaluările făcute de AMD cu privire la performanțele noilor sale produse. Așadar, potrivit estimărilor firmei din Sunnyvale, procesoarele Beema vor reuși performanțe grafice cu 100% mai mari decât procesoarele din generația Kabini, simultan cu o scădere a consumului de energie cu până la 20%. De asemenea, în comparație cu procesoarele Intel Pentium 3556U (Haswell U), APU-urile Beema sunt cu 50% mai performante în materie de grafică și de 7 ori mai capabile în privința puterii de calcul (rezultate au fost obținute pe baza testelor din pachetul Basemark CL). La o comparație între noul APU AMD Beema și procesorul Intel Pentium N3510 (Bay Trail M), primul va fi de 3 ori mai rapid în privința graficii (conform testului 3DMark 11 Performance) și cu peste 35% mai capabil în privința puterii de calcul.   

La rândul lor, procesoarele Mullins (care se vor dovedi soluții interesante pentru o parte dintre tabletele de pe piață) demonstrează performanțe grafice și de procesare duble (măsurate pe watt), comparativ cu anterioarele cipuri Temash. Față de anumite soluții Intel Atom, inovațiile AMD afișează performanțe de calcul triple și au o grafică mai bună decât procesoarele Intel Core i3. În general, cu noua generație de APU-uri, AMD face o bună ofertă pentru producătorii de tablete și laptopuri. Principala problemă care mai rămâne de rezolvat este boala cronică de care suferă AMD: lipsa produselor din magazine.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu