16 aprilie 2014

miercuri, aprilie 16, 2014
Smartphone-urile modulare Ara sunt promise de Google în ianuarie 2015
Săptămâna aceasta, Google a organizat o primă conferință în jurul proiectului Ara, numele de cod al smartphone-ului modular care va permite utilizatorilor schimbarea componentelor fizice (hardware) la fel de simplu precum descărcarea unei aplicații noi. Pe parcursul apariției sale în fața publicului, Paul Eremenko, unul dintre liderii proiectului Ara, a spus că Google intenționează să lanseze un prim smartphone modular în ianuarie 2015, după un ciclu de dezvoltare de doi ani. Prețul acestui device va fi de 50 de dolari, iar pentru acești bani clienții vor obține endoscheletul (cadrul care este destinat să susțină diferitele module hardware), display-ul, procesorul și adaptorul/modulul Wi-Fi (wireless), alte module putând fi achiziționate separat de către utilizatori.

De altfel, echipa ATAP (Divizia de proiecte și tehnologii avansate) de la Google are de gînd să implice în proiectul Ara dezvoltatori terți, care să conceapă modulele separate. De asemenea, Google a încheiat parteneriate atât cu Institutul Tehnologic Massachusetts (MIT) și Universitatea Carnegie Mellon (CMU), cât și cu firme precum 3D Systems pentru a crea o tehnologie de imprimare tridimensională, potrivită pentru producția de module. 

Potrivit lui Eremenko, endoscheletul smartphone-ului Ara (botezat și ”telefonul gri”, întrucât el trebuie să fie personalizat de către utilizator) este conceput să aibă o durată de viață de 5 - 6 ani. Modulele fizice se vor fixa cu ajutorul magneților electropermanenți - care vor consuma energie numai pentru faza de prindere (magnetizare) si pentru desprindere (demagnetizare). În acest fel, se asigură rigiditatea generală a ansamblului și, mai ales, prinderea în siguranță a modulelor. Pentru comunicarea dintre module va fi utilizat standardul UniPro. O a doua conferință a dezvoltatorilor implicați în proiectul Ara va avea loc în iulie, iar cea de-a treia este programată pentru luna septembrie.

Smartphone-urile modulare Ara sunt promise de Google în ianuarie 2015




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu