21 august 2013

miercuri, august 21, 2013
Informațiile publicate de site-ul taiwanez DigiTimes dezvăluie o parte din planurile companiei din Santa Clara legate de viitorul platformelor mobile - telefoane și tablete. 

Pentru piața tabletelor, Intel va utiliza finețea tehnologiei de fabricație pe 14nm și va pregăti platformele Cherry Trail, programată pentru trimestrul al treilea al anului viitor, și, respectiv, Willow Trail, preconizată pentru ultimul trimestru din 2014. Primele mostre ale SoC-urilor (system on chip) Cherry Trail vor fi distribuite partenerilor companiei la finalul acestui an, platforma urmând a fi prezentată în iunie 2014, la Computex, pentru ca anunțul oficial al respectivelor cipuri să aibă loc, așa cum am amintit, în penultimul trimestru din 2014. Cherry Trail se va baza pe microarhitectura pe 14nm Airmont, va beneficia de un CPU Atom cu viteza de 2.7 GHz și de un GPU Gen8. Willow Trail și derivatele din această serie vor adopta arhitectura pe 14nm Goldmont, vor avea un motor grafic Gen9 și vor suporta atât sistemele de operare Windows, cât și Android.

Pentru smartphone-uri, Intel va lansa noile SoC-uri pe 22nm Merrifield și Moorefield, primul la finalul acestui an, cel de-al doilea în prima jumătate a anului viitor, precum și platforma pe 14nm Morganfield, în primul trimestru din 2015. Este subliniat faptul că platforma Merrifield va oferi o autonomie crescută dispozitivelor mobile, precum și performanțe cu aproximativ 50% mai mari, în comparație cu actuala platformă Intel Clover Trail+.

Pentru perioada imediat următoare (sursa menționează evenimentul din 10-12 septembrie, Intel Developer Forum), Intel are deja pregătită platforma Bay Trail, care va include procesoare bazate pe arhitectura pe 22nm Silvermont. Această lansare va fi urmată de apariția procesoarelor Bay Trail-T, produse destinate tabletelor și capabile să se descurce atât cu Windows 8.1, cât și cu Android 4.2. Platforma Bay Trail-T va adopta aceeași arhitectură Silvermont și va oferi device-urilor o autonomie de 8 ore în cazul unei utilizări intensive și de o săptămână în regim de așteptare. Vor exista versiuni cu frecvențe între 1.8 GHz și 2.4 GHz, în timp ce motorul grafic va fi unul Gen7.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu