26 octombrie 2013

sâmbătă, octombrie 26, 2013
JDI LTPS TFT-LCD displays
Când vine vorba despre tablete sau telefoane, printre primele lucruri care ne interesează la acestea sunt specificațiile display-ului. Și oare ce contează mai mult la ecranul unui dispozitiv mobil: numărul total de pixeli sau densitatea acestora? Întrebarea devine relevantă, din moment ce Japan Display Inc. - abreviat JDI - a prezentat cu câteva zile în urmă display-urile cu cea mai mare densitate a pixelilor dedicate tabletelor și smartphone-urilor.

Mai înainte de orice, sunt necesare câteva informații despre Japan Display Inc. Așadar, JDI este o companie care a luat naștere în luna aprilie a anului trecut, ca urmare a asocierii dintre Innovation Network Corporation of Japan (INCJ) și diviziile Sony Mobile Display, Toshiba Mobile Display și Hitachi Displays. Scopul noii entități este de a concepe ecrane de dimensiuni medii și mici destinate atât dispozitivelor portabile (telefoane, tablete, camere digitale), cât și altor produse de consum. În noiembrie 2012, JDI a demonstrat un ecran full HD de 5 inch, un predecesor al ecranelor de pe Sony Xperia Z și Xperia Z1. Anunțurile de săptămâna aceasta, făcute în cadrul expoziției FPD International 2013, indică faptul că JDI a reușit să elimine problemele legate de producția în masă de ecrane cu diagonale mai mari și rezoluții uriașe.

JDI TFT-LCD 4K tablet display
Cu trei zile în urmă, JDI a anunțat dezvoltarea celui mai mic display 4K dedicat tabletelor, un panel cu diagonala de 12,1 inch și o densitate a pixelilor de 365 ppi. Ecranul de tip TFT LCD cu o rezoluție de 3840 x 2160 pixeli, are o luminozitate de 500 cd/m², o rată de a contrastului de 1000:1 și unghiuri de vizualizare de 160º. Tehnologia folosită de JDI a permis obținerea unui panou ale cărui margini inactive sunt foarte înguste (marginile laterale și cea superioară au 2 mm, în timp ce marginea de jos măsoară 6,8 mm), specificație care-l face potrivit pentru utilizarea în dispozitive mobile precum tabletele. De asemenea, consumul este de doar 3,6W.

JDI smartphone display
O zi mai târziu, pe 24 octombrie, Japan Display Inc. a dezvăluit două noi display-uri, unul cu diagonala de  5,4 inch și o densitate a pixelilor de 543 ppi, iar altul de 6,2 inch și o densitate a pixelilor de 473 ppi. În ambele cazuri, rezoluția este de 2560 x 1444 pixeli, iar marginea inactivă (dead-band) are doar 1 mm. Modelul de 5,4 inch este clamat de JDI drept ecranul pentru smartphone cu cea mai mare densitate a pixelilor din lume. La fel ca și în cazul display-ului de 12,1 inch cu rezoluție 4K, cele două ecrane mai mici folosesc tehnologia LTPS LCD (Low Temperature Polysilicon LCD). Acest proces tehnologic permite obținerea unor display-uri cu rezoluții mari, care au un consum de energie redus și, de asemenea, un profil subțire și marginile inactive limitate considerabil. Astfel, noile display-uri ar putea fi folosite în smartphone-urile slim, cu rame impresionant de înguste.  


Sursa: Japan Display Inc.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu