30 octombrie 2013

miercuri, octombrie 30, 2013
În această lună, situația din domeniul plăcilor video pentru sistemele desktop a înregistrat o evoluție mai mult decât interesantă. Să ne aducem aminte că înainte de lansarea cu surprize a produsului Radeon R9 290X, Nvidia a întrerupt cursul unui eveniment de importanță moderată care se desfășura în Canada pentru a ne anunța că la mijlocul lunii noiembrie este pregătită să ofere o nouă placă grafică sub forma lui GeForce GTX 780 Ti. Mai târziu, după apariția furtunoasă a lui Radeon R9 290X și în timp ce noi așteptam finalul unui ”octombrie roșu” (cu lansarea lui R9 290 - n.a), într-un mod neuzual, serviciul de presă al ”verzilor” ne-a surprins cu noile prețuri pentru GTX 780 și 770, dar și cu specificarea faptului că GTX 780 Ti va fi introdusă pe 7 noiembrie, iar prețul acesteia va fi - în SUA - de 699 dolari. 

Cu atâtea schimbări rapide, nu-i greu de acceptat faptul că AMD a fost forțată să decidă amânarea debutului oficial al lui Radeon R9 290. Astfel, recenziile pentru R9 290 le vom putea citi săptămâna viitoare, după oficializarea cardului grafic. Și dacă ținem seama de informațiile apărute în mass-media până în acest moment, produsul Radeon R9 290 va fi anunțat oficial pe 5 noiembrie, iar prețul care era vehiculat anterior, în jur de 449 dolari, se pare că nu a fost aprobat. Oare, la fel ca și în cazul popularizării prețului pentru R9 290X, ”roșii” doresc să ne facă o surpriză? Pentru că în contextul acțiunilor recente ale companiei rivale, Nvidia, nu putem exclude ipoteza potrivit căreia AMD este pregătită să accepte în continuare o politică agresivă de prețuri. Apoi, AMD Radeon R9 290 va apărea pe piață cu foarte puțin timp înainte de produsul Nvidia GTX 780 Ti și, cu toate că nu va concura cu acesta, măcar va ajuta la clarificarea pozițiilor pe care se află toate celelalte produse conexe.

În fine, să mai spunem că testele pentru Radeon R9 290 vor fi realizate folosind un driver nou, a cărui pregătire a fost servită drept principalul motiv al întârzierii anunțului. Este evident că, în condițiile utilizării celui mai recent driver ATI Catalyst, și Radeon R9 290X va apărea mult mai avantajat, însă nu cred că vom vedea recenzii care să urmărească așa ceva.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu