22 noiembrie 2013

vineri, noiembrie 22, 2013
Așa cum a subliniat de mai multe ori Brian Krzanich, CEO al Intel, compania își va intensifica eforturile depuse în vederea dezvoltării de soluții mobile pentru tablete și smartphone-uri. Evident, gigantul din Santa Clara va încearca să conteste poziția de lider a holdingului ARM, chiar dacă inițiativele Intel în această direcție nu au adus rezultatele scontate.

Grație site-ului Computerworld, aflăm că Intel și-a anunțat planurile actualizate referitoare la viitoarele procesoare Atom. Astfel, până la sfârșitul anului 2014 vor vedea lumina zilei procesoarele din generația Cherry Trail, chipuri bazate pe arhitectura pe 14 nanometri Airmont. Frecvențele de lucru ale nucleelor deținute de aceste produse vor ajunge până la 2,7 GHz, iar soluția grafică integrată se va bucura de avantajele generației a opta.

Apoi, în 2015, sunt programate procesoarele Broxton (foste Willow Trail) bazate pe arhitectura Goldmont (14nm). Aici, promisiunile Intel se referă la creșterea eficienției energetice, la noul subsistem grafic de generația a 9-a, precum și la suportul pentru sistemele de operare Windows și Android. În comparație cu predecesorii săi, chipul Broxton va adopta un design diferit și va fi integrat într-un ”șasiu”, așa cum l-a numit oficialul Intel, la care alte componente vor putea fi conectate cu ușurință. Mai mult, un astfel de design îi va permite companiei Intel să creeze derivate ale acestui procesor într-un ritm rapid.   

Și seria de procesoare Atom pentru smartphone-uri este planificată pentru modernizare. În semestrul al doilea din 2014 vor fi lansate modelele quad-core Merrifield, acestea devenind urmașele variantelor dual-core așteptate la începutul anului viitor. Toate procesoarele cu nume de cod Merrifield vor fi realizate cu ajutorul tehnologiei pe 22nm. Cam în aceeași perioadă cu variantele quad-core Merrifield, pentru dispozitivele mobile entry-level, Intel va propune SoC-ul Sofia, în care un chip Atom va fi împerecheat cu un modem celular 3G (versiunea cu chip LTE este așteptată în 2015). Caracteristic, prima versiune Sofia se va baza pe arhitectura ARM, urmând ca mai târziu să se mute pe x86.  

În general, Intel intenționează să facă un salt mai mare în 2016, atunci când performanțele grafice ale soluțiilor Atom pentru tablete și smartphone-uri vor crește de 15 ori, în vreme ce puterea de calcul a CPU-urilor va spori de 5 ori.       

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu