19 noiembrie 2013

marți, noiembrie 19, 2013

Ei, iată un anunț pe care l-am așteptat de ceva vreme. Să ne reamintim că primele informații despre generația a treia de controlere SandForce dedicate memoriilor SSD ne-au fost servite pe la începutul anului trecut, cu ocazia CES-ului, însă atunci a fost vorba doar despre o prezentare generală, fără ca producătorul să intre în detalii. Abia acum, aproape doi ani mai târziu, LSI a prezentat oficial soluția dezvoltată de subsidiara SandForce și cunoscută sub numele de SF3700. 

Chiar dacă noul controler păstrează avantajale unor tehnologii de care a benficiat și generația precedentă, cum ar fi DuraWrite (motor de compresie proprietar, care reduce la minimum cantitatea de date care sunt scrise efectiv în memoria nevolatilă, îngăduind păstrarea integrității datelor și extinderea duratei de viață a SSD-urilor) sau RAISE (tehnologie dedicată detectării și corectării erorilor), SF3700 a fost proiectat de la zero. Procesoarele SSD din seria SF-2200 s-au bazat pe arhitectura promovată de predecesoarele lor din seria SF-1200, iar acesta a fost și motivul pentru care au suferit de aceleași slăbiciuni congenitale, care au atras nemulțumirea nu doar a utilizatorilor obișnuiți, ci și a integratorilor. De data aceasta, SF3700 se anunță ca un produs care renunță în întregime la concepția anterioară și devine mai flexibil și mai promițător în utilizare.


Astfel, controlerul adoptă o structură modulară, ceea ce înseamnă că noul SF3700 oferă dezvoltatorilor, fără un efort prea mare, suport pentru noi tipuri de memorie solid state sau interfețe. SF3700 se bucură de sprijinul tehnologiilor SATA 6Gb/s și PCI Express 2.0 x4. Totuși, interfața este selectabilă la nivelul unităților SSD numai în cadrul procesului de producție, utilizatorii finali fiind în imposibilitatea de a comuta între cele două interfețe. Oricum, acest lucru este deosebit de important, dat fiind faptul că domeniul în discuție a ajuns în zona de tranziție între SATA și PCI Express. De asemenea, controlerul SF3700 dispune de nouă canale de memorie NAND, oferind suport pentru interfețele ONFI și Toggle-Mode, toate datele importante fiind stocate în memoria internă SRAM. În privința performanțelor, în funcție de tipul de interfață și de alte variabile aleatoare, LSI-SandForce a oferit câteva date preliminare (obținute cu drive-uri SSD cu capacități de 256/512 GB echipate cu noul SF3700): 

  • Citire/scriere secvențială: SATA 6 Gb/s –  până la 550/502 MB/s;
  • Viteză de citire /scriere aleatoare: SATA 6 Gb/s - 94,000/46,000 IOPS; 
  • Citire/scriere secvențială: PCI Express 2.0 x4 –  până la 1800/1800 MB/s;
  • Viteză de citire /scriere aleatoare: PCI Express 2.0 x4 - 150,000/81,000 IOPS.

 LSI-SandForce propune patru versiuni ale controlerului SF3700, adresate unor segmente diferite. Pentru segmentul consumer, probabil că modelele utilizate pe scară largă vor fi SF3719 și SF3729. În fine, noul SF3700 vine cu propriul bagaj de tehnologii proprietare, și am amintit aici DuraWrite și RAISE (versiuni îmbunătățite), la care se adaugă SHIELD, o altă funcție de corectare a erorilor, cu algoritmi capabili să se adapteze pentru a oferi cel mai bun echilibru între performanțe și fiabilitate. Software-ul pentru SF3700 nu este încă finalizat, astfel că dispozitive bazate pe noul controler sunt preconizate abia pe la jumătatea anului viitor.  

 



Sursa: LSI




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu