10 decembrie 2013

marți, decembrie 10, 2013
ARM Cortex A53, Adreno 306, 4G LTE, 64 bit
În urmă cu două luni, Apple a dat startul în cursa procesoarelor pe 64 de biți, iar ieri, Qualcomm a introdus primul său procesor ARM bazat pe arhitectura amintită - modelul MSM8916 din familia Snapdragon 410. Dacă ținem seama de indexul modelului, este lesne de înțeles că firma californiană va promova tehnologia pe 64 de biți în primul rând pe dispozitivele din gamele entry și mid-level, cu prețuri mai mici de 150 de dolari.

Publicul țintă al unor astfel de terminale va fi constituit din rezidenții țărilor sărace și în curs de dezvoltare, inclusiv al celor mai populate dintre ele, India și China. În aceste regiuni Qualcomm resimte cel mai serios presiunile la care este supusă de compania concurentă MediaTek, așa că o armă specială în lupta cu adversarii nu va fi de prisos. Specificațiile de marketing, printre care se va număra și procesarea pe 64 de biți, vor constitui un bun stimulent pentru a cumpăra smartphone-urile bazate pe platforma Qualcomm. Desigur că mulți consumatori nu vor realiza inutilitatea acestei expansiuni, mai ales în privința produselor de buget, dar oamenii sunt rareori ghidați de intuiție.

În timp, pe măsură ce sistemul de operare Android va fi capabil să lucreze cu cod pe 64 de biți, un SoC cu suport pentru noile extensii va oferi, în anumite aplicații, o serie de avantaje. Ar putea fi vorba despre prelucrarea de fluxuri de date masive (de pildă, video, audio, arhivare, sistem de recunoaștere a feței), dar rămâne încă un moft și o imitație a ceea ce a adus Apple. Este interesant de observat faptul că firma Qualcomm a continuat să se miște pe calea minimei rezistențe. În seria de produse Snapdragon 400, dezvoltatorul a combinat elemente ale arhitecturii ARM Cortex A7 cu propria arhitectură Krait. În ceea ce privește chipseturile high-end (600 și 800), compania s-a bazat numai pe arhitectura proprietară, care suportă setul de instrucțiuni ARM. Noul SoC Snapdragon 410 folosește, de asemenea, un amestec între arhitectura ARM Cortex A53 și elemente de design proprii companiei producătoare. În acest mod, Qualcomm a fost în măsură să introducă mai repede pe piață un SoC pe 64 de biți. Livrările noului chipset sunt programate să înceapă în prima jumătate a anului viitor, în timp ce smartphone-urile construite pe baza lui sunt promise pentru toamna lui 2014. Între timp, cum taiwanezii nu suferă de lipsa creativității sau a vreunei licențe ARM, este posibil ca și MediaTek să aibă pregătită propria platformă pe 64 de biți.

În fine, printre caracteristicile importante ale noului SoC Snapdragon 410 se numără și prezența modemului integrat cu suport pentru toate standardele majore LTE și 3G. Pentru a colabora cu aproape toate rețelele lumii, Snapdragon 410 trebuie să adauge un singur chip RF360. De asemenea, noul chipset va susține trei sisteme de poziționare globală, american (GPS), rusesc (GLONASS) și chinez (BeiDou), și va oferi posibilitatea de a crea smartphone-uri cu până la trei cartele SIM. Realizat cu ajutorul procesului de fabricație pe 28 nm, SoC-ul Snapdragon 410 include patru nuclee pe 64 de biți ARM Cortex A53 (1,2 - 1,4 GHz), suport pentru memoriile single-channel LPDDR2/3 pe 64 de biți și pentru camere cu senzori de până la 13 megapixeli, precum și circuit grafic Qualcomm Adreno 306. 

Sursa:  Qualcomm Inc.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu