26 martie 2014

miercuri, martie 26, 2014
AMD anunță placa video profesională FirePro W9100
Puțini s-au așteptat ca Nvidia să anunțe o placă video pentru jocuri tarifată cu 2999 de dolari, și este evident că ne referim la soluția GeForce GTX Titan Z. Cum produse corespondente din familiile Quadro sau Tesla nu au fost încă inventate, probabil că vor fi unii utilizatori care vor considera rezonabil un asemenea preț, iar presupunerea se îndreaptă către profesioniștii care au nevoie de o asemenea putere de calcul.

AMD anunță placa video profesională FirePro W9100

Însă de acești profesioniști are grijă și compania AMD, care a prezentat acceleratorul FirePro W9100 bazat pe procesorul grafic Hawaii. Performanța noii soluții în modul single-precision atinge 5 TFLOPS (5 trilioane de calcule pe secundă), pentru ca în double-precision puterea de calcul să fie de 2,76 teraFLOPS. Așa cum am menționat, FirePro W9100 se bazează pe nucleul grafic Hawaii, care include 2816 procesoare de stream, distribuite în 44 unități de calcul. Frecvența procesorului grafic nu este specificată, însă adaptorul primește 16GB de memorie de tip GDDR5 și poate susține, prin intermediul interfeței DisplayPort 1.2, până la șase monitoare cu rezoluție 4K.

AMD anunță placa video profesională FirePro W9100

De asemenea, AMD a anunțat și o nouă inițiativă de promovare a stațiilor de lucru echipate cu noul card grafic - Ultra Workstation. O parte dintre partenerii firmei din Sunnyvale vor oferi soluții la cheie grupate pe trei nivele diferite, care arată cât de multe GPU-uri sunt folosite și pentru ce sarcini devine optimă utilizarea unui astfel de sistem. În configurație minimă, orice Ultra Workstation va avea un procesor cu opt nuclee, 32GB de memorie RAM și un accelerator FirePro W9100. 

AMD nu a specificat prețul pentru FirePro W9100, dar disponibilitatea sa este planificată pentru luna aprilie. Trebuie remarcat faptul că la debutul său comercial acceleratorul FirePro W9000 (GPU Tahiti, 2048 procesoare de stream, 6GB de memorie) a fost propus pentru 4000 USD. Aparent, este puțin probabil că prețul noului FirePro W9100  va scădea sub această barieră.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu