6 aprilie 2014

duminică, aprilie 06, 2014
Despre sesiunea de primăvară a evenimentului Intel Developer Forum 2014 (IDF 2014), care s-a desfășurat în zilele de 2 și 3 aprilie, am amintit atunci când am vorbit despre noul conector USB Type-C. Dar pentru că la IDF 2014 Intel a prezentat și alte chestiuni interesante, am decis să dedic acestui eveniment un material mai cuprinzător. Așadar, pentru IDF 2014 Intel a ales ca loc de desfășurare China, evenimentul concentrându-se în Shenzhen, oraș în jurul căruia sunt adunate importante obiective din industria electronică. De altfel, gigantul procesoarelor este gata să investească 100 de milioane de dolari în dezvoltarea locală și să-i sprijine pe producătorii axați pe platforma Intel. În general, noua conducere a companiei Intel s-a arătat dispusă să coopereze mai activ cu dezvoltatorii de software optimizat pentru procesoarele proprii. Acum, clienții au la dispoziție versiunea pe 64 de biți a sistemului de operare Google Android 4.4 KitKat, capabilă să funcționeze atât cu procesoarele Intel Bay Trail, cât și cu Merrifield și Moorefield
 
La IDF 2014, Intel a vorbit despre viitorul tabletelor cu procesoare Bay Trail și a pariat pe Chrome OS

Și fiindcă veni vorba, în această săptămână am remarcat un nou pas important făcut de un alt gigant al industriei. Microsoft a anunțat că sistemul de operare Windows va fi disponibil gratuit pentru producătorii de dispozitive mobile cu display-uri care nu depășesc 9 inch. Aceasta înseamnă că aceste dispozitive vor deveni mai accesibile, și nu vorbim numai despre smartphone-urile cu Windows Phone, ci și despre tabletele și device-urile compacte care rulează Windwos 8.1. Se așteaptă ca aceste măsuri să permită companiei Microsoft creșterea cotei de piață (anterior, potrivit zvonurilor, un experiment de acest fel s-a efectuat pe piața din India, cu producătorii de smartphone-uri).

La IDF 2014, Intel a vorbit despre viitorul tabletelor cu procesoare Bay Trail și a pariat pe Chrome OS

Dar să revenim la prezența Intel la IDF 2014. În primul rând, ar trebui să amintim despre actualizarea platformei Bay Trail, care este planificată pentru trimestrul al treilea al acestui an. Între timp, vor fi disponibile în vânzare dispozitive bazate nu doar pe procesoare care au adoptat recent steppingul C0 și care sprijină tehnologia de procesare video Quick Sync, ci și pe modele actualizate Bay Trail, cu frecvențe de funcționare mai ridicate și cu suport pentru memorii mai rapide. Din toamnă, procesoarele Pentium din generația Bay Trail își vor îmbunătăți frecvențele de funcționare și subsistemul grafic, iar procesoarele Celeron vor primi suport pentru memorii mai rapide și vor beneficia, de asemenea, de frecvențe de operare mai mari. Actualizările din această toamnă ar trebui să crească performanța platformei Bay Trail cu 15%.

La IDF 2014, Intel a vorbit despre viitorul tabletelor cu procesoare Bay Trail și a pariat pe Chrome OS
La IDF 2014, Intel a vorbit despre viitorul tabletelor cu procesoare Bay Trail și a pariat pe Chrome OS

Este interesant faptul că Intel nu a renunțat la vechiul obicei de a promite, așa cum a făcut-o la fiecare eveniment organizat în ultima vreme, prețuri mai mici pentru dispozitivele care folosesc procesoarele companiei. După ce a muncit o grămadă la optimizarea costurilor, Intel crede în posibilitatea apariției pe piață, chiar din această vară, a dispozitivelor care rulează Android și Windows, echipate cu procesoare Bay Trail, ale căror prețuri se vor situa între 99 și 129 de dolari. Am putea crede că este vorba despre tablete de buget care rulează Android, dar, în virtutea ultimilor declarații ale companiei din Redmond, și produsele cu Windows ar trebui să fie mai ieftine. Luate împreună, aceste măsuri ar crește semnificativ popularitatea dispozitivelor Windows, iar acest fapt este indicat în coloana din dreapta a slide-ului următor.

La IDF 2014, Intel a vorbit despre viitorul tabletelor cu procesoare Bay Trail și a pariat pe Chrome OS

Anul acesta, Intel intenționează să mărească de 4 ori numărul tabletelor bazate pe procesoarele proprii, iar în momentul de față partenerii comaniei au dezvoltat deja peste 90 de modele. În China, în lansarea tabletelor bazate pe chipuri Intel sunt implicați mulți dintre partenerii de pe piața globală (Lenovo, Asus, Acer, Samsung, HP și Dell). Compania din Santa Clara a lucrat foarte mult la îmbunătățirea și simplificarea platformei Bay Trail. Prin reducerea numărului de componente se vor micșora costurile de producție și vor fi realizate modele mai accesibile de laptopuri hibride și convertibile. Sistemele care rulează Android și Windows pot utiliza aceeași platformă hardware, ceea ce va permite alte economii. Din dorința de a ușura sarcina legată de proiectarea device-urilor, Intel este gata să ofere partenerilor modelele de referință a două tablete care vor fi disponibile în vara acestui an.

La IDF 2014, Intel a vorbit despre viitorul tabletelor cu procesoare Bay Trail și a pariat pe Chrome OS

O mențiune în legătură cu chipurile Braswell, produse care vor fi realizate pe baza tehnologiei pe 14 nm, s-a făcut în momentul în care a venit vorba despre schimbarea generației de procesoare Bay Trail. Primele livrări de procesoare eficiente Broadwell, menite să înlocuiască produsele Haswell, au fost promise de către Intel în cursul acestui an, însă din prezentările formale apărute mai înainte am putut afla că pe segmentul desktop anunțul procesoarelor Broadwell nu va avea loc mai devreme de primul trimestru din 2015. Procesoarele de buget Braswell, capabile de un înalt grad de integrare, ar trebui să apară în perioade comparabile. 

La IDF 2014, Intel a vorbit despre viitorul tabletelor cu procesoare Bay Trail și a pariat pe Chrome OS


Vorbind despre planurile sale pentru piața din China, Intel nu a uitat să amintească despre pregătirile privind anunțul procesoarelor dedicate entuziaștilor. În vara acestui an, atât chinezii, cât și locuitorii din celelalte regiunii ale lumii se vor întâni cu procesoarele Devil's Canyon și cu modelul aniversar Pentium cu multiplicator deblocat. Procesoarele Haswell-E cu suport pentru memoriile DDR4 vor fi lansate în a doua jumătate a anului, cel mai probabil în luna septembrie. În schimb, cu excepția informațiilor din paragraful anterior, reprezentanții Intel au refuzat să ofere mai multe detalii despre momentul anunțării procesoarelor Broadwell.   

Kirk Skaugen, vicepreședinte Intel și director general al PC Client Group, a declarat că numărul de sisteme ”Chromebook” bazate pe procesoarele companiei din Santa Clara a crescut în ultima perioadă de la 4 la cel puțin 20 de modele. Este necesar să ne referim la prognozele propuse de ABI Research, care vorbesc despre capacitatea pieței de a crește vânzările de laptopuri care rulează Chrome OS la 28% pe an, dacă luăm în considerare perioada până în 2019. Anul trecut s-au vândut 2,1 milioane de ”Chromebook-uri”, prețul mediu al unui astfel de sistem fiind de 338 de dolari, iar în 2019 se va ajunge la 11 milioane de ”Chromebook-uri” vândute. Și dacă alte laptopuri cu tastatură s-au vândut neașteptat de slab, chiar și în preajma sărbătorilor de Crăciun, autorii studiului susțin că prețul mediu al unui computer mobil ultraușor a scăzut de la un an la altul cu 7,4%, o tendință care nu poate decât să bucure. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu