5 aprilie 2014

sâmbătă, aprilie 05, 2014
Qualcomm introduce modulele Wi-Fi cu tehnologie MU-MIMO

Au trecut trei ani de când producătorul de chipuri Qualcomm a achiziționat unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de echipamente Wi-Fi, compania Atheros. Beneficiind de inovațiile mărcii Atheros, procesoarele Snapdragon s-au numărat printre primele produse însoțite de componente radio care lucrează în noul standard Wi-Fi de mare viteză 802.11ac. Folosind trei antene MIMO (multiple-input and multiple-output), modulele Wi-Fi 802.11ac sunt capabile de rate de transfer de până la 1,3Gb/s, fără a-și pierde compatibilitatea cu oricare dintre standadele Wi-Fi anterioare. Pe de altă parte, odată cu această compatibilitate, vor fi moștenite și toate deficiențele existente în versiunile anterioare ale standardului Wi-Fi 802.11. 

Una dintre aceste slăbiciuni apare în cazul transmiterii simultane pe același canal a mai multor fluxuri de date către mai mulți utilizatori, situație în care rețeaua Wi-Fi este plină de întârzieri și de întreruperi, mai ales dacă este vorba despre rețele publice (cum ar fi, de pildă, cele din aeroporturi, cafenele, stații de cale ferată etc.). Dar cea mai recentă implementare Qualcomm Atheros promite să elimine acest neajuns. Compania a introdus noua familie de chipset-uri radio dotate cu tehnologie MU-MIMO (Multiple-User MIMO). Eficiența rețelelor Wi-Fi compatibile cu MU-MIMO va crește de două-trei ori.

Pentru a beneficia de noua tehnologie sunt necesare dotări corespunzătoare pentru dispozitivele-client (smartphone-uri, tablete, notebookuri, TV, etc.) și echipamentele gazdă (puncte de acces, routere). Smartphone-urile obțin printre primele suportul MU-MIMO necesar. Aceste dispozitive mobile pot fi bazate pe soluțiile Snapdragon 801 și Snapdragon 805, iar în momentul de față terminale ca HTC One M8, Samsung Galaxy S5 sau Sony Xperia Z2 dispun de suportul corespunzător. Cu acces point-urile și routerele situația este puțin mai complicată. Cele destinate pentru rețelele de la domiciliu (home networks) vor fi gata până la sfârșitul anului, iar echipamentele pentru utilizarea în cadrul companiilor abia la jumătatea anului viitor. Probabil că aliații vor fi de ajutor aici. Se raportează, de exemplu, că un router compatibil cu tehnologia MU-MIMO, RT-AC87U, este pregătit de Asus. Apropo, pentru grupul de dispozitive compatibile, Wi-Fi Alliance va începe procesul de certificare a noii extensii nu mai devreme de 2015. Așadar, este puțin probabil ca problemele de compatibilitate hardware să fie rezolvate înainte de jumătatea anului viitor. Oricum, n-ar fi pentru prima dată. În tabel, aveți un rezumat al noilor chipset-uri Wi-Fi Qualcomm Atheros.

Qualcomm 802.11ac MU-MIMO Products

1-stream VIVE with MU-MIMO
2-stream VIVE with MU-MIMO
3-stream VIVE with MU-MIMO
4-stream VIVE with MU-MIMO
Market
Smartphones, tablets
Notebooks, smartphones, tablets, Consumer Electronics (CE), automotive
Routers, gateways, Enterprise APs, notebooks and CE
Home, Enterprise and Hotspot networks
Peak speed
433 Mbps
867 Mbps
1,3 Gbps
1,7 Gbps
Chip
WCN3680
QCA6174 (tablets, smartphones), QCA9378 (CE) and QCA6574 (automotive)
QCA9982 (home routers, gateways) and QCA9992 (Enterprise APs)
QCA9980 (home routers, gateways) and QCA9990 (Enterprise APs)
Works with
Can be combined with Bluetooth, FM, GNSS, Snapdragon 800, 600 and 400 processors
Can be combined with Bluetooth, WiGig, NFC and GNSS
Can be combined with WiGig and network processors
Can be combined with WiGig and network processors

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu