21 aprilie 2014

luni, aprilie 21, 2014
Limbajul sec al aritmeticii nu lasă loc de interpretări: dacă o companie vinde mai multe produse decât competitorii săi, atunci poate fi considerată fără dubiu lider de piață. Creșterea de pe piața smartphone-urilor s-a concentrat de ceva vreme în țările în curs de dezvoltare, iar în lista celor mai mari producători de asemenea dispozitive au început să apară companii chineze care până mai deunăzi erau puțin cunoscute în afara Chinei. Oricum, vremurile se schimbă...

Șase dintre primii zece producători mondiali de smartphone-uri sunt din China

Primul trimestru al acestui an s-a dovedit extrem de fructuos pentru piața dispozitivelor mobile, motiv pentru care nu vom ignora statisticile apărute. Cu atât mai mult cu cât TrendForce a publicat date care sugerează o creștere cu 1,13% a numărului de smartphone-uri vândute în primul trimestru din 2014 (aproximativ 267 milioane de unități), comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut. Mai mult, pentru trimestrul curent se estimează că vânzările de smartphone-uri vor crește cu 6,7% (la 284,5 milioane de unități). Pe segmentul smartphone-urilor high-end situația va rămâne stabilă, atât în privința numărului de unități vândute, cât și a prețului mediu. Sursa evoluției va continua să fie China, acolo unde este preconizată o creștere a livrărilor de smartphone-uri de 13,79%. Evident, deși mulți dintre giganții mondiali își produc smartphone-urile în China, este vorba despre livrările efectuate de producătorii chinezi nativi. 

În absența unor modele noi de iPhone, Apple continuă să-și diminueze cota de piață, în timp ce Samsung a reușit să ajungă la o cotă de piață de 34,9%. Gigantul chinez Lenovo se clasează pe locul al treilea, iar odată cu achiziționarea producătorului Motorola își va consolida poziția. Lenovo este urmată de Huawei, un alt colos chinez, pentru ca LG să se mulțumească doar cu locul al cincilea. Sony își menține performanțele și păstrează locul șase, în timp ce următoarele patru locuri ale topului sunt ocupate, în ordinea indicată, de patru producători din China: Xiaomi, Coolpad, ZTE și Gionee. Fiecare dintre aceste patru companii deține o felie nu mai mare de 3-4% din piața despre care discutăm, însă, în același timp, LG și Sony cu greu se mai pot lăuda cu cele mai bune rezultate.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu