4 mai 2014

duminică, mai 04, 2014
Viitoarele procesoare Intel Broadwell vor beneficia de îmbunătățiri semnificative la nivelul graficii integrate
Deși planul de dezvoltare adoptat de Intel nu implică modificări globale la nivelul microarhitecturii Broadwell, unele îmbunătățiri care vizează creșterea productivității și a eficienței energetice tot se vor produce. Intel va acorda cea mai mare atenție subsistemului grafic, atât prin sporirea numărului de unități de execuție, cât și prin introducerea suportului extins pentru codecul VP8. Dar haideți să vedem împreună la ce minuni ar trebui să ne așteptăm de la arhitectura grafică din generația a 8-a, care va fi integrată de procesoarele Broadwell.

Una dintre cele mai notabile schimbări va consta în creșterea numărului de unități de execuție cu 20%, astfel încât nucleul GT2 (Intel HD 4000) va dispune de 24 de unități, în vreme ce GT3 (HD 5000) va beneficia de 48 de unități de execuție. Este de așteptat ca îmbunătățirile arhitecturii să ducă la creșterea  cantității de memorie cache pe diferitele niveluri ale nucleului grafic, precum și la o mai bună performanță în operațiile cu algoritmii Tesselation (împarte o suprafață în forme geometrice identice pentru a crea o imagine cât mai reală și mai detaliată a unui obiect) și Z-buffering (gestionează numărul de biți alocați fiecărui pixel pentru definirea adâncimii). În plus, procesorul grafic va suporta nativ, la nivel hardware, setarea 2x MSAA (MultiSample Anti-Aliasing).

De asemenea, va fi adăugat sport pentru VP8 SVC (Scalable Video Codec) High Profile, iar procesoarele Broadwell cu grafică GT3 vor dispune de circuite suplimentare pentru accelerarea algoritmilor Intel Quick Sync. Viitoarele CPU-uri Broadwell vor integra un controler care va permite rezoluții înalte. Astfel, în cazul utilizării interfețelor Embedded DisplayPort (eDP) 1.3 și Display Port 1.2, procesoarele din seria ”H” vor suporta o rezoluție maximă de 4092 x 2034 pixeli (la 60 Hz), în timp ce cipurile din seria ”U” vor îngădui rezoluții de 3840 x 2160 pixeli. Și modelele din seria ”Y” vor suporta rezoluția de 3840 x 2160 pixeli, dar vor deveni mai gurmande și se vor limita la un singur monitor. Pentru subsistemul grafic integrat de procesoarele Broadwell vor fi adăugate funcții de economisire a energiei (Panel Self Refresh și Low Power Single Pipe), dar vor fi eliminate interfețele VGA și LVDS (Low-voltage differential signaling). Aidoma procesoarelor Haswell, variantele Broadwell vor suporta API-urile DirectX 11.1 și OpenCL 1.2. Pentru unele modele Broadwell, Intel ar putea adăuga suport pentru OpenCL 2.0 și OpenGL 4.2.

Sursa: CPU World

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu