25 noiembrie 2013

luni, noiembrie 25, 2013
Sunt convins că în această seară de luni nimic nu vă va bucura mai mult ca știrile recente despre componentele hardware care urmează să apară. De fapt, informațiile următoare s-ar putea să-i mulțumească pe toți potențialii deținători ai viitoarelor procesoare hibride AMD Kaveri, așteptate la jumătatea lunii ianuarie a anului viitor. Având ca referință slide-urile de prezentare ale companiei din Sunnyvale, site-ul WCCFTech a publicat noi detalii despre caracteristicile acestor APU-uri.

Astfel, procesoarele hibride Kaveri vor combina până la patru nuclee de calcul bazate pe arhitectura StreamrollerB cu un subsistem grafic de generație GCN echipat cu până la 512 procesoare de stream. Nucleul video integrat de modelele Kaveri va oferi suport pentru API-ul Microsoft DirectX 11.1 și va fi capabil să lucreze în tandem cu soluțiile grafice mobile din seria AMD Crystal. Pe partea grafică, Kaveri este anunțat ca fiind cu 30% mai rapid decât actualul Richland.

APU AMD Kaveri Performance Details

Apoi, potrivit prezentării AMD, nucleele de calcul îi vor permite APU-ului Kaveri un spor de aproximativ 20% în comparație cu același Richland. Totuși, așa cum ne avertizează și nota din subsolul slide-ului, avem de-a face cu previziuni teoretice, întrucât nu există măsurători efectuate pe baza testării unor reale procesoare Kaveri. Oricum, APU-urile în discuție vor fi echipate cu până la 4 MB de memorie cache L2 și vor primi tehnologia avansată de modificare dinamică a frecvențelor de lucru, în funcție de temperatură și de încărcare, Turbo Core 3.0.

Pentru decodare video va fi disponibil motorul UVD 4.2, în timp ce rezoluțiile maxime suportate vor ajunge la 4096 x 2160 pixeli. Kaveri va susține nu doar Mantle, ci și tehnologia TrueAudio, coprocesorul de sunet găsindu-și loc și aici. Colaborarea cu soluțiile grafice discrete va fi asigurată prin intermediul interfeței PCI Express 3.0, iar SSD-urile se vor bucura și ele de liniile PCI Express. Notebook-urile bazate pe procesoarele Kaveri vor benefecia de suport pentru interfața Lightning Bolt, care este răspunsul companiei AMD la colaborarea comună Intel - Apple botezată Thunderbolt.

Modelele mobile Kaveri vor afișa un TDP cuprins între 15W și 35W, în vreme ce variantele desktop vor avea un TDP de maximum 95 wați. Platformele mobile animate de procesoarele corespondente Kaveri vor oferi, ca urmare a unei singure încărcări, o autonomie care poate ajunge la 8 ore și jumătate sau chiar 11 ore, în funcție de capacitatea bateriei. Frecvența de lucru a nucleelor Kaveri va depăși 4 GHz (Turbo), iar subsistemul grafic va funcționa la o frecvență de minimum 720 MHz.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu