23 noiembrie 2013

sâmbătă, noiembrie 23, 2013
Acum retras de pe YouTube, cu ceva timp în urmă a existat un clip video în care era prezentată o placă grafică PowerColor R9 290 despre care se spunea că ar fi fost transformată cu succes într-o veritabilă versiune Radeon R9 290X. Simpla înlocuire a BIOS-ului (firmware-ul) plăcii video a permis activarea celor 256 procesoare de stream suplimentare și mărirea ușoară a frecvențelor de lucru.

Dar iată că, mult mai recent, povestea deblocării lui Radeon R9 290 continuă: în oferta magazinului britanic Overclockers UK este listată placa video VTX3D R9 290 X-Edition sau, așa cum se spune acolo, Radeon R9 290 Pre-Flashed to R290X. Noile articole sunt vândute cu 2816 procesoare de shader pre-activate, frecvențe de funcționare de 1000/5000 MHz (GPU/memorii) și 2 ani de garanție. Taxa suplimentară solicitată pentru această operațiune este de 30 GBP, prețul final afișat fiind de 360 GBP (față de 330 GPB, cât este tariful aplicat unei versiuni standard Radeon R9 290). 


Aparent, așa cum putem afla din alte surse de pe Internet, o serie de plăci grafice propuse de TUL Corporation (prin brandurile sale Club3D, VTX3D, PowerColor) și XFX au fost echipate cu procesoare grafice Hawaii XT (în loc de Hawaii Pro) și BIOS de Radeon R9 290, și astfel s-ar explica de ce este posibil procesul de rescriere a firmware-ului plăcilor video. Apoi, este probabil ca această mișcare să fi fost făcută de AMD din cauza deficitului de GPU-uri ori pur și simplu în scopuri promoționale.

Oricum ar fi, nu putem decât să-i invidiem o țâră pe locuitorii marelui Albion, care pot achiziționa vârful de gamă al seriei Volcanic Islands la prețuri relativ modeste (pentru Marea Britanie), păstrând totodată garanția produsului.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu