31 ianuarie 2014

vineri, ianuarie 31, 2014
Google Inc. Announces Fourth Quarter and Fiscal Year 2013 Results

Cu o cifră de afaceri de 16,86 miliarde de dolari în cel de-al patrulea trimestru al anului 2013, în creștere cu 17% de la un an la altul, gigantul Google ar putea să zâmbească liniștit. Mai mult, dacă ar fi să excludem pierderile din dreptul lui Motorola Mobility, sporul înregistrat de Google s-ar fi ridicat la 22%. Asta înseamnă că viitoarea proprietate a lui Lenovo - Motorola - nu are un bilanț strălucit. Vînzările sale au scăzut cu 18%, iar cheltuielile de operare au crescut de la 152 la 384 milioane de dolari între sfârșitul anului 2012 și perioada similară a anului 2013.

În general, luând în considerare chiar și cifrele avansate pentru Motorola, rezultatele obținute de Google rămân pozitive pe toate planurile. Profitul operațional a ajuns la 3,92 miliarde de dolari (un plus de 15,6%), profitul net acumulat ridicându-se la 3,38 miliarde de dolari (o creștere de 17%), ceea ce indică faptul că nivelul marjei operaționale a rămas la un nivel bun, în ciuda performanțelor mai slabe ale subsidiarei Motorola.

Mai detaliat, compania din Mountain View a declarat că veniturile obținute de pe urma administrării site-urilor proprii (câștiguri realizate în principal din publicitate) s-au ridicat la 10,55 miliarde de dolari, sau aproximativ 67% din încasările Google, excluzând Motorola. Veniturile celelalte au fost generate, în principal, de către site-urile partenere (23% din venituri sau 3,52 miliarde de dolari). La realizarea restului de 10% (1,65 miliarde) au contribuit vânzările bune de care s-au bucurat dispozitivele Nexus, Chromecast și alte produse din Play Store, în creștere cu 99% față de trimestrul al patrulea din 2012.

Din punct de vedere geografic și fără a lua în considerare aportul Motorola, Statele Unite ale Americii rămân motorul Google, 44% din vânzările gigantului online (adică puțin sub 7 miliarde de dolari) fiind generate în SUA. Marea Britanie reprezintă, ca întodeauna, cel de-al doilea mare teritoriu, cu o contribuție de 1,5 miliarde de dolari (puțin sub 10% din cifra de afaceri a companiei Google). Din păcate, nu au fost detaliate geografic și restul de aproximativ 46% din rezultatele companiei.

Google precizează că la data de 31 decembrie 2013 dipunea de 58,72 miliarde de dolari în numerar, cu 2 miliarde mai mult decât în trimestrul anterior și cu aproape 14 miliarde în plus față de anul precedent (2012). Aceste cifre nu țin seama de cumpărarea companiei Nest (cu 3,2 miliarde de dolari) sau de vânzarea diviziei Motorola către Lenovo (pentru 2,91 miliarde de dolari), tranzacții aflate în curs de validare.

În privința personalului Google, acesta a crescut la 1335 de angajați cu normă întreagă, chiar dacă personalul subsidiarei Motorola s-a diminuat continuu. Vânzarea acesteia din urmă către Lenovo va avea ca rezultat o reducere și mai drastică de personal, însă, chiar dacă acum nu se știe în ce condiții, Google ar trebui să păstreze o anumită parte a angajaților de la Motorola.

În fine, așa cum se întâmplă adesea cu ocazia publicării rezultatelor sale, Google a înregistrat un nou record istoric și la bursă. Ațiunile sale s-au apropiat și mai mult de 1180 de dolari (titlul), fapt care-i permite companiei să afișeze o valoare de 400 de miliarde de dolari. În afară de Apple, nicio altă companie din domeniul tehnologiei nu are o asemenea valoare. Și dacă gigantul IT va continua cu același impuls, în scurt timp am putea să-l vedem că atinge o capitalizare de piață mai mare decât aceea cu care se laudă Exxon Mobile Corporation (403 miliarde de dolari în acest moment), cea mai mare companie petrolieră de pe planetă.



Sursa: Google

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu