28 martie 2014

vineri, martie 28, 2014
Gartner: în 2014, livrările combinate de computere, tablete și telefoane mobile vor crește cu 6,9%

Calendaristic, primul trimestru al acestui an aproape s-a încheiat, iar analiștii au început deja să efectueze calcule și să facă estimări pentru anul 2014. Printr-un recent comunicat de presă, agenția Gartner prezice că anul acesta, comparativ cu anul trecut, livrările combinate de PC-uri tradiționale (inclusiv laptopuri), tablete, smartphone-uri și dispozitive convertibile ultrasubțiri vor crește cu 6,9%, pentru a ajunge la un volum de 2,5 miliarde de unități. Pentru comparație, în 2013, creșterea anuală pe aceeași piață combinată a fost de 4,8%. După cum se poate observa, experții au simțit că se pot baza pe smartphone-uri și tablete pentru a vorbi despre piața dispozitivelor de calcul într-o manieră pozitivă.

Gartner: în 2014, livrările combinate de computere, tablete și telefoane mobile vor crește cu 6,9%

Anul acesta, spun analiștii, vom asista la o cerere mai mare pentru tabletele capabile să înlocuiască laptopurile și pentru dispozitivele hibride (convertibile). Analiștii se așteaptă, de asemenea, la un nou război al prețurilor, în care producătorii de pe piață vor lupta pentru fiecare bănuț. În același timp, utilizatorii devin mai exigenți în privința funcționalității dispozitivelor, astfel încât prețul va juca un rol mai puțin important atunci când se va pune problema cumpărării unui produs nou. 

Cea mai însemnată parte a dispozitivelor supuse analizei este deținută de telefoanele mobile, inclusiv smartphone-uri. În 2014, livrările de pe segmentul acestor device-uri promit să atingă 1,9 miliarde de unități, cu 4,9% mai mult decât în 2013. La creșterea acestui segment vor contribui, în principal, cererile pentru terminalele clasate în partea de jos a gamei high-end, precum și cererile pentru dispozitivele care se află în topul gamei low-end. Analiștii își îndreaptă cele mai mari speranțe către consumatorii din America Latină, Orientul Mijlociu, Africa, Asia-Pacific și Europa de Est. În toate aceste regiuni este de așteptat așa-numitul ciclu de înlocuire, în cursul căruia telefoanele vechi sunt schimbate cu unele noi.

Piața tabletelor în 2014 ar putea crește cu 38,6%, iar acest spor va fi cel mai vizibil în afara Statelor Unite ale Americii. La această creștere teoretică, cea mai însemnată contribuție o vor avea tabletele no name. Anul acesta, livrările de pe piața computerelor tradiționale (PC-uri) sunt estimate la 276,7 milioane de unități, număr care corespunde unei scăderi a vânzărilor anuale de 6,6%. Două treimi din această piață se referă la sistemele desktop, all-in-one și laptopurile convenționale, în timp ce treimea rămasă va fi adjudecată de modelele ultrasubțiri și de convertibile. 

La final, câteva observații în legătură cu distribuția sistemelor de operare. După cum se poate sesiza, sistemul de operare mobil Google Android sare dincolo de orice comparație. În 2014, livrările de noi dispozitive Android vor depăși un miliard de unități. Ritmul lent de creștere relevat de iOS ar trebui să-l determine pe gigantul din Cupertino să se gândească la o strategie prin care să-i încurajeze pe utilizatori să-și înlocuiască vechile dispozitive.

Gartner: în 2014, livrările combinate de computere, tablete și telefoane mobile vor crește cu 6,9%


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu