28 martie 2014

vineri, martie 28, 2014
Cu puțin timp în urmă am aflat că Intel se pregătește să lanseze, la jumătatea acestui an, procesoarele cu nume sinistru ”Valea diavolului” (Devil's Canyon), versiuni Haswell Refresh îmbunătățite, care vor recepționa sub heat spreader un material termic eficient, precum și o serie de alte optimizări menite să contribuie la creșterea potențialului de overclocking. În diapozitivele de prezentare gândite de gigantul din Santa Clara, lângă numele acestor procesoare este menționat ”noul chipset Intel din seria 9”. Între timp, am aflat că procesoarele Haswell Refresh standard, care vor fi eliberate pe piață în luna mai, necesită plăci de bază noi. Este adevărat că procesoarele amintite vor fi capabile să opereze cu plăcile  de bază cu chipset-uri Intel din viitoarea serie 9, însă ele se vor potrivi la fel de bine și în actualele plăci cu chipset-uri din seria 8, fiind suficientă o actualizare de BIOS. 

Cunoscuta resursă Hermitage Akihabara a publicat un set de diapozitive care ne prezintă un calendar actualizat al produselor Intel, în care apar deja listate procesoarele Devil's Canyon. Este curios faptul că atunci când vine vorba despre procesoare cu multiplicator deblocat Intel se concentrează pe utilizarea lor în combinație cu plăci de bază echipate cu chipset-uri din seria 9. Este greu de stabilit cu exactitate acum, dar se poate presupune că acest lucru va conduce la o seamă de discriminări în privința suportului asigurat procesoarelor Devil's Canyon de către plăcile de bază cu chipset-uri din seria 8. Probabil, unele caracteristici minore nu vor funcționa. 


Procesoarele Intel ”Devil's Canyon” vor beneficia de funcționalitate deplină pe noile plăci de bază

În slide-ul de mai jos, pe fond albastru, sunt evidențiate inovațiile aduse de chipset-urile din seria 9 (Z97 și H97). Astfel, aceste chipset-uri vor oferi suport atât pentru tehnologia IRS (Intel Rapid Storage) versiunea 13, inclusiv pentru device-urile cu interfață PCI Express, cât și pentru tehnologia ”Intel Device Protection with Boot Guard”, proiectată pentru a proteja blocul de boot (necesar inițializării sistemului de operare) de atacul virușilor. De asemenea, potrivit slide-ului următor, este sprijinită și interfața M.2. 


Procesoarele Intel ”Devil's Canyon” vor beneficia de funcționalitate deplină pe noile plăci de bază

Procesoarele Intel ”Devil's Canyon” vor beneficia de funcționalitate deplină pe noile plăci de bază

Mai departe, avem confirmarea grafică a planurilor Intel: în trimestrul al treilea vor fi prezentate nu numai procesoarele Devil's Canyon cu multiplicator deblocat și interfață termică îmbunătățită, ci și procesoarele Haswell-E (Extreme) pe socket LGA 2011-3, inovații care vor aduce suport pentru memoriile de tip DDR4. Așadar, procesoarele Devil's Canyon vor apărea mai aproape de mijlocul anului, în timp ce modelele Haswell-E vor fi lansate în septembrie.

Procesoarele Intel ”Devil's Canyon” vor beneficia de funcționalitate deplină pe noile plăci de bază

În plus, site-ul nipon ne informează că Intel a decis să amâne debutul vânzărilor de procesoare Haswell Refresh, preconizat anterior pentru luna aprilie. Astfel, noile procesoare vor fi disponibile în magazine începând cu data de 10 mai 2014, în același timp cu plăcile de bază echipate cu chipset-uri din seria 9. Este destul de evident că Intel dorește să-și protejeze următoarele chipset-uri (din seria 9) de indiferența consumatorilor, indiferență care ar putea fi cauzată de compatibilitatea noilor procesoare cu plăcile de bază actuale (cu chipset-uri Intel din seria 8).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu